ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs: Το sell off του πετρελαίου θα επιστρέψει

16:30 - 29 Σεπ 2016 | Εμπορεύματα
Goldman Sachs: Το sell off του πετρελαίου θα επιστρέψει
Ότι το sell off στο πετρέλαιο θα επιστρέψει σχολιάζει η Goldman Sachs, εκτιμώντας ότι η συμφωνία του ΟΠΕΚ θα ανεβάσει τις τιμές του «μαύρου χρυσού» μόνο για βραχυπρόθεσμο διάσημα.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, πρόκειται για την πρώτη συμφωνία από τη στιγμή που ξεκίνησε η bear market του πετρελαίου το 2014 και έτσι είναι λογικό να παρέχει στήριξη στις τιμές του μαύρου χρυσού προσωρινά.

 

Ωστόσο, η αβεβαιότητα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες, με μέχρι στιγμής κανένα σχόλιο από τον υπουργό της Σαουδικής Αραβίας. Επίσης, ο υπουργός του Ιράκ σχολίασε ότι δευτερογενείς πηγές για την παραγωγή πετρελαίου είναι πολύ χαμηλές, με την παραγωγή της χώρας του να είναι εξόδου δυνητικά υψηλότερη κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα, σχεδόν το μισό της προτεινόμενης περικοπής της παραγωγής.

 

Μια τέτοια πρόταση, κατά τη διάρκεια του 2017, θα διατηρήσει την παραγωγή 480-980 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα κάτω από τις προβλέψεις της Goldman. Εάν εφαρμοστεί αυστηρά η συμφωνία, αυτό μεταφράζεται σε αύξησης 7 δολ. έως 10 δολ. το βαρέλι για την τιμή του πετρελαίου.

 

Παρά τις απαισιόδοξες αυτές προβλέψεις, η Goldman Sachs διατηρεί το στόχο της για την τιμή του πετρελαίου στα 43 δολ. το βαρέλι για το 2016 και στα 53 δολ. το βαρέλι το 2017, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με την πρόταση να επικυρωθεί η συμφωνία ιδίως όσον αφορά τις περικοπές της Σαουδικής Αραβίας και τα ανώτατα όρια του Ιράν, της αβεβαιότητας σχετικά με το τι θα γίνει με τις ποσοστώσεις, των πιθανών εκπλήξεων σε ό,τι αφορά τις διακοπές παραγωγής και των συντηρητικών προβλέψεων της Goldman για την προσφορά εκτός του ΟΠΕΚ για το επόμενο έτος.

 

Ιστορική συμφωνία στο πετρέλαιο

 

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚ έφτασε χτες σε συμφωνία να μειώσει την πετρελαϊκή παραγωγή στα 32,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής, στα περίπου 33,24 εκατ. βαρέλια.

 

Ο Οργανισμός θα συμφωνήσει σε συγκεκριμένα επίπεδα παραγωγής από κάθε χώρα, στην επόμενη επίσημη συνεδρίασή του το Νοέμβριο.

 

Μία πηγή τόνισε ακόμη ότι μόλις επιτευχθούν οι στόχοι στην παραγωγή, ο ΟΠΕΚ θα προσεγγίσει και τους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ για να συνεργαστούν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.