ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

IEA: Η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου επιστρέφει ραγδαία

14:50 - 18 Ιαν 2017 | Εμπορεύματα
IEA: Η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου επιστρέφει ραγδαία
Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα πυροδοτήσει μια «σημαντική» αύξηση στην αμερικανική παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου, καθώς ο ΟΠΕΚ και άλλοι παραγωγοί περιορίζουν την προσφορά, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Fatih Birol.

Μιλώντας στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA ανέφερε ότι η αμερικανική παραγωγή «οπωσδήποτε θα αντιδράσει δυνατά». Στα 56 με 57 δολάρια το βαρέλι, «έχει νόημα για τις ΗΠΑ να παράγουν», πρόσθεσε σύμφωνα με το Bloomberg.

 

Τα σχόλια του Birol δείχνουν ότι η IEA είναι πιο αισιόδοξη για την αμερικανική παραγωγή πετρελαίου. Τον περασμένο μήνα, το σώμα που συμβουλεύει 29 χώρε είχε προβλέψει ότι η παραγωγή θα αυξηθεί μόνο «οριακά» το 2017. Την Πέμπτη αναμένεται να δημοσιεύσει την επόμενη βραχυπρόθεσμη πρόβλεψή του.

 

Ο επικεφαλής ανέφερε ότι η βιομηχανία πετρελαίου γίνεται πιο αποδοτική και ότι ένα «μεγάλο κομμάτι» της παγκόσμιας παραγωγής είναι πλέον κερδοφόρο στα 50 με 55 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα επικαλέστηκε τη Βραζιλία, το Μεξικό και την Κίνα ως χώρες που επίσης θα αυξήσουν την παραγωγή τους. Θα υπάρξει «πολύ περισσότερη» προσφορά στα τέλη του 2017 ή στις αρχές του 2018, προειδοποίησε.

 

«Αυτό θα κάνει πιο δύσκολο για τον ΟΠΕΚ να επιτύχει τον στόχο να αποκαταστήσει την ισορροπία στην αγορά πετρελαίου, μέσω των μειώσεων στην παραγωγή», συμπλήρωσαν επάνω σε αυτό οι αναλυτές της Commerzbank στη Φρανκφούρτη.

 

«Στα 50, 55 δολάρια, ήδη έχουμε δει πολλή δραστηριότητα», κατέληξε ο Birol, συμπεραίνοντας ότι η «αμερικανική παραγωγή πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται σημαντικά».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.