ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs: Οι όροι στο ράλι των commodities αλλάζουν

12:11 - 09 Μαϊ 2017 | Εμπορεύματα
Goldman Sachs: Οι όροι στο ράλι των commodities αλλάζουν
Οι τιμές των commodities συνήθως σημειώνουν ράλι όταν η Federal Reserve βρίσκεται σε τροχιά αύξησης των επιτοκίων, αλλά τα πράγματα μπορεί να είναι αλλιώς αυτή τη φορά, αναφέρει σε σημερινό note της η Goldman Sachs.

«Ιστορικά, τα εμπορεύματα εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις όταν η Federal Reserve αυξάνει τα επιτόκια», αναφέρει η Goldman, ενώ συμπληρώνει «Αυτό έχει μια λογική, καθώς ο λόγος για τον οποίο η Fed προχωρά σε αύξηση επιτοκίων είναι επειδή η οικονομία εμφανίζει σημάδια υπερθέρμανσης.

 

Η ισχυρή ζήτηση και η αύξηση των μισθών και του πληθωρισμού εμφανίζονται ακριβώς την περίοδο που τα commodities καταγράφουν τις καλύτερες επιδόσεις».

 

Όπως αναφέρει η Goldman, η αύξηση των επιτοκίων στην Κίνα συμπίπτει με τις καλύτερες επιδόσεις των εμπορευμάτων, υπογραμμίζοντας τον τεράστιο ρόλο της Κίνας στην ζήτηση για εμπορεύματα.

 

Αυτό αποτελεί καταλύτη για την Goldman προκειμένου να είναι «overweight» στα commodities, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για ισχυρές επιδόσεις κατά τα επόμενα έτη, καθώς η Fed προχωρά σε αυξήσεις επιτοκίων και η αγορά εργασίας οδεύει προς την πλήρη απασχόληση.

 

Παρόλα αυτά η τράπεζα αναφέρει τρεις κινδύνους που μπορεί να αλλάξουν την άποψή της.

 

Πρώτον, ο οίκος υπογραμμίζει πως οι τεχνολογικές αλλαγές και η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν έναν ισχυρό αντίκτυπο στις αποδόσεις των εμπορευμάτων.

 

Δεύτερον, η Goldman σημειώνει πως η κινεζική ώθηση φθίνει. Για παράδειγμα επικαλείται την ζήτηση της Κίνας για χαλκό η οποία αυξήθηκε κατά 10,2 εκατ. τόνους το 2015 από 660.000 τόνους το 1990 συνιστώντας το 90% της συνολικής παγκόσμιας ζήτησης για χαλκό.

 

Τέλος, ο αμερικανικός οίκος υπογραμμίζει τον κίνδυνο που απορρέει από τον κύκλο αύξησης επιτοκίων της Fed, υπογραμμίζοντας πως το γεγονός ότι ο τρέχων ρυθμός αύξησης των επιτοκίων είναι πολύ βραδύτερος έναντι των προηγούμενων κύκλων αύξησης του κόστους χρήματος δείχνει πως οι αποδόσεις των εμπορευμάτων μπορεί επίσης να διαφέρουν από τις ιστορικές τους επιδόσεις". 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:20 - 09 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.