ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

IEA: Οι ΗΠΑ κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο

13:47 - 12 Σεπ 2019 | Εμπορεύματα
IEA: Οι ΗΠΑ κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο
O τίτλος του κορυφαίου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο πηγαίνει φέτος στις ΗΠΑ. Οι εξαγωγές υπερέβησαν τα 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούνιο με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) να εκτιμά ότι αυτό ήταν μία πρώτη γεύση για το μέλλον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας, οι συνολικές εξαγωγές αργού και πετρελαιοειδών ξεπέρασαν τον Ιούνιο τα 9 εκατ. βαρέλι ημερησίως. Η Σαουδική Αραβία επέστρεψε στην κορυφή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά αυτό οφείλεται περισσότερο στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ επλήγησαν από τυφώνες, όπως και στις εμπορικές αντιπαραθέσεις.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν ενεργά τη λεγόμενη «ενεργειακή κυριαρχία», ανεξάρτητα με το τι σημαίνει αυτό για τις τιμές του πετρελαίου. Μάλιστα, μιλώντας στο CNBC ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Νταν Μπρουλέτ, είχε πει ότι η ενεργειακή κυριαρχία για την οποία μιλάει συχνά ο Τραμπ σημαίνει πολύ απλά πως «θα παράγουμε όση περισσότερη ενέργεια μπορούμε, όσο πιο καθαρά και φθηνά μπορούμε». 

Την τελευταία δεκαετία οι ΗΠΑ έχουν υπερδιπλασιάσει την παραγωγή πετρελαίου στα 12,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, κατακτώντας τον τίτλο του κορυφαίου παραγωγού στον κόσμο. Αναλυτές προειδοποιούν πως πλέον η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη πλημμυρίζει με πετρέλαιο, αλλά και φυσικό αέριο την παγκόσμια αγορά ασκώντας ισχυρές πιέσεις στις τιμές. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.