ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποκλιμακώνονται σήμερα οι διεθνείς τιμές πετρελαίου

08:52 - 17 Σεπ 2019 | Εμπορεύματα
Αποκλιμακώνονται σήμερα οι διεθνείς τιμές πετρελαίου
Μικρή αποκλιμάκωση παρουσιάζουν σήμερα τα παράγωγα πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων με την χθεσινή άνοδο που προκάλεσε η επίθεση του περασμένου Σαββάτου στις εγκαταστάσεις του σαουδαραβικού κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco, στην Αμπκάικ. Η επίθεση οδήγησε σε περικοπή της παραγωγής της χώρας κατά το ήμισυ και στην μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στις διεθνείς τιμές του "μαύρου χρυσού" εδώ και δεκαετίες. Η επίθεση εκτόξευσε την αβεβαιότητα σε μια αγορά η οποία πιεζόταν το προηγούμενο διάστημα από τις εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας και από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Σήμερα το αργό τύπου Brent διαπραγματεύεται στα 68,32 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας απώλειες -1,01% ενώ το αργό τύπου WTI υποχωρούσε στα 61,81 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας πτώση -1,37%. Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο έως και 20% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας, με φόντο την επίθεση, στην μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή μεταβολή εδώ και περίπου 30 χρόνια, για να κλείσει τελικώς με άνοδο 15%. Η κρίση στον Κόλπο άσκησε πιέσεις τόσο στα χρηματιστήρια όσο και στις υπόλοιπες αγορές.

Στην ελληνική αγορά καυσίμου εκτιμάται ότι οι τιμές των υγρών καυσίμων θα είναι υψηλότερες κατά 1 λεπτό το λίτρο και σταδιακά μέχρι το σαββατοκύριακο τόσο οι βενζίνες όσο και το πετρέλαιο  κίνησης θα ανέβουν συνολικά κατά 5 λεπτά το λίτρο.

Πάντως, η ελληνική πετρελαϊκή αγορά εμφανίζεται καθησυχαστική ως προς την επάρκεια και ασφάλεια εφοδιασμού. Οι παραδόσεις από τη Σαουδική Αραβία εκτελούνται κανονικά, λένε αρμόδιες πηγές, ενώ συνολικά η Ευρώπη δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Επιπλέον, η ζημιά που προκλήθηκε από την επίθεση στην Aramco εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί σύντομα, αναφέρουν στελέχη των διυλιστηρίων, ενώ πέραν αυτού, τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ρωσία αν παραστεί μεγαλύτερη ανάγκη θα καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς αυξάνοντας την παραγωγή τους.

ANEΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.