ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H Σαουδική Αραβία κλιμακώνει τον πόλεμο τιμών με τη Ρωσία

13:59 - 10 Μαρ 2020 | Εμπορεύματα
H Σαουδική Αραβία κλιμακώνει τον πόλεμο τιμών με τη Ρωσία
Κλιμακώνεται ο «πόλεμος τιμών» ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία μετά την απόφαση της Saudi Aramco να ενισχύσει την τροφοδοσία αργού, φτάνοντας στα 12,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο.

Η αύξηση της παραγωγής -περισσότερο από 25% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα- τοποθετεί την παραγωγή πάνω από το μέγιστο βιώσιμο επίπεδο παραγωγικής δυναμικότητας, γεγονός που δείχνει ότι το βασίλειο «βάζει χέρι» στα στρατηγικά του αποθέματα για να φορτώσει την αγορά με όσο περισσότερο αργό πετρέλαιο μπορεί, στον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Τον Φεβρουάριο, η Σαουδική Αραβία παρήγε περίπου 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Είναι ο τελευταίος ελιγμός σε αυτό που ετοιμάζεται να εξελιχθεί σε έναν μακρύ και επώδυνο πόλεμο τιμών ανάμεσα στη Ρωσία και τη Σουαδική Αραβία. Τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 20%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, συνταράσσοντας τις παγκόσμιες αγορές μετοχών και ομολόγων.

Η Μόσχα αντέδρασε άμεσα στον πόλεμο δηλώσεων, με τον υπουργό Ενέργειας Alexander Novak να διαβεβαιώνει πως η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να ωθήσει την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα. Αυτό θα οδηγούσε δυνητικά την παραγωγή της στο επίπεδο-ρεκόρ των 11,8 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:57 - 10 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.