ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρώσος ΥΠΕΝ: Δεν κλείνουμε την πόρτα στον ΟΠΕΚ

14:50 - 10 Μαρ 2020 | Εμπορεύματα
Ρώσος ΥΠΕΝ: Δεν κλείνουμε την πόρτα στον ΟΠΕΚ
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία έχει πάντα ανοιχτή την πόρτα της συνεργασίας στον ΟΠΕΚ, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείεται η λήψη κοινών μέτρων για τη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του ενώπιον δημοσιογράφων, ο κ. Novak δήλωσε ότι «υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στην Ασία και την Ευρώπη γύρω από τον COVID-19», ενώ αναφερόμενος στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας στη Βιέννη, τόνισε ότι «η θέση του ΟΠΕΚ για την εμβάθυνση των περικοπών στην παραγωγή οδήγησε στη διαφωνία εντός του ΟΠΕΚ+».

Ο Ρώσος υπουργός ανέφερε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή της κατά 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως το επόμενο διάστημα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η πόρτα της συνεργασίας δεν έχει κλείσει για τον ΟΠΕΚ+».

«Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ διαθέτουν ένα εύρος εργαλείων προκειμένου να ρυθμίσουν την παραγωγή τους», υπογράμμισε ο κ. Novak, προσθέτοντας ότι η επόμενη συνεδρίαση των χωρών «θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Μάιο ή τον Ιούνιο».

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι «η Ρωσία δεν αποκλείει τη λήψη κοινών μέτρων μαζί με τον ΟΠΕΚ για τη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου», ενώ διαβεβαίωσε ότι «η ρωσική αγορά πετρελαίου παραμένει ανταγωνιστική ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών».

«Ο ΟΠΕΚ εξέταζε μόνο την περαιτέρω μείωση παραγωγής πετρελαίου στη συνάντηση της Βιέννης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ρώσος υπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι η περαιτέρω έκπτωση στην πώληση πετρελαίου από την Aramco «οδήγησε στον πανικό της αγοράς πετρελαίου».

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας ο ΟΠΕΚ πρότεινε νέα μείωση της παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2020, με τη Ρωσία ωστόσο να απορρίπτει τη σχετική πρόταση.

Ως εκ τούτου, η κατάρρευση της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο του κορονοϊού στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, οδήγησαν στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του πετρελαίου μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη:

H Σαουδική Αραβία κλιμακώνει τον πόλεμο τιμών με τη Ρωσία

 




Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.