ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η στροφή των επενδυτών στο «καταφύγιο» χρυσού οδηγεί σε ελλείψεις

11:26 - 24 Μαρ 2020 | Εμπορεύματα
Η στροφή των επενδυτών στο «καταφύγιο» χρυσού οδηγεί σε ελλείψεις
Πρόβλημα στην προμήθεια ράβδων χρυσού προκαλεί σύμφωνα με traders η πανδημία του κορονοϊού. Το πολύτιμο μέταλλο βρίσκεται σε έλλειψη, την ώρα που αυξάνεται η ζήτηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, μικροεπενδυτές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αγόρασαν μαζικά ράβδους χρυσού και αργύρου και νομίσματα τις τελευταίες δυο εβδομάδες σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τα χρήματά τους από την κατάρρευση των τιμών των μετοχών και πολλών νομισμάτων παγκοσμίως.

Παράλληλα, οι FT παρατηρούν ότι τα μεγαλύτερα χυτήρια χρυσού στην Ευρώπη δυσκολεύονται να ικανοποιήσουν τη ζήτηση, λόγω της επέκτασης των απαγορεύσεων που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις στις μετακινήσεις και στη λειτουργία επιχειρήσεων προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι Valcambi, Pamp και Argor-Heraeus, που εδράζουν στην ελβετική περιοχή Ticino κοντά στα σύνορα με την Ιταλία και ανέστειλαν προσωρινά την παραγωγή τους κατόπιν εντολής των τοπικών αρχών.

Το πολύτιμο μέταλλο έφτασε σε υψηλά επταετίας τις προηγούμενες ημέρες, ξεπερνώντας τα 1.700 δολάρια ανά ουγκιά. Ωστόσο, στη συνέχεια, οι επενδυτές προσπάθησαν να ξεφορτωθούν τα holdings τους για να απελευθερώσουν μετρητά, η τιμή του χρυσού υποχώρησε στα περίπου 1.530 δολάρια ανά ουγκιά.

Κατά το δημοσίευμα, το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων έγινε σε futures χρυσού ή ETFs χρυσού. Την ίδια περίοδο, όμως, η λιανική ζήτηση για φυσικό χρυσό έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση με αποτέλεσμα οι λιανοπωλητές να κάνουν λόγο για ελλείψεις και καθυστερήσεις έως 15 ημερών στις αποστολές.

Αυτή την ώρα ο χρυσός σημειώνει άνοδο 3,58% και διαπραγματεύεται στα 1.622,95 δολάρια ανά ουγκιά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.