ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρυσός: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος των τελευταίων 12 ετών Κύριο

16:55 - 28 Μαρ 2020 | Εμπορεύματα
Χρυσός: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος των τελευταίων 12 ετών
Τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη από το 2008 κατέγραψε η τιμή του χρυσού την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου. Αν και σε ημερήσια βάση το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε την Παρασκευή κατά 1,25%, το γεγονός αυτό δεν εμπόδισε την καταγραφή ενός αξιοσημείωτου ρεκόρ σε επίπεδο εβδομάδας.

Ειδικότερα, σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο χρυσός έκλεισε με κέρδη 9,83%, καθώς την Παρασκευή 27 Μαρτίου το πολύτιμο μέταλλο ανήλθε στα 1.630,60 δολάρια ανά ουγγιά. Υπενθυμίζεται ότι μία εβδομάδα νωρίτερα, ο χρυσός είχε κλείσει στα 1.484,60 δολάρια ανά ουγγιά.

Ποιοι παράγοντες οδήγησαν τον χρυσό στην «εκτόξευση»

Βασικό ρόλο στο ανοδικό ράλι του χρυσού έπαιξε η εξάπλωση του κορονοϊού, οι αρνητικές συνέπειές του στην παγκόσμια οικονομία, καθώς και οι «ενέσεις» ρευστότητας των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών.

Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε σε νόμο το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης στην ιστορία της χώρας, το οποίο «αγγίζει» τα 2 τρισ. δολάρια. Είχε προηγηθεί η έγκριση από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, με τη Βουλή των Αντιπροσώπων να εγκρίνει την Παρασκευή το νομοσχέδιο, δύο ημέρες μετά το «πράσινο φως» από τη Γερουσία.

Ώθηση στην τιμή του χρυσού έδωσε και η διολίσθηση του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα αποτελεί και αυτό ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, ωστόσο η ισχυρή πτώση του έναντι των υπολοίπων νομισμάτων «τροφοδότησε» έτι περαιτέρω τον χρυσό.

Επιπλέον, ο χρυσός επωφελείται και από την τάση των επενδυτών να αναζητούν ασφαλή καταφύγια εν μέσω της οικονομικής αβεβαιότητας, που έχει επιφέρει ο κορονοϊός, διότι η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα έχει «παγώσει» από το κλείσιμο των επιχειρήσεων και τις απαγορεύσεις στα ταξίδια.

Τέλος, οι ανησυχίες των επενδυτών για πιθανές διαταραχές στη φυσική αγορά του πολύτιμου μετάλλου τους οδήγησαν σε μαζικές αγορές μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι την Τρίτη, 24 Μαρτίου, ο χρυσός σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο της τελευταίας δεκαετίας, κλείνοντας με κέρδη 5,95%. Προφανώς το ανοδικό ρεκόρ σε ημερήσια βάση, που κατέγραψε την Τρίτη ο χρυσός, έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε να σημειώσει ρεκόρ και σε επίπεδο εβδομάδας.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 17:47 - 28 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.