ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Σ.Αραβία θέλει συνεργασία με τη Ρωσία για το πετρέλαιο

09:31 - 02 Απρ 2020 | Εμπορεύματα
Έντονες αναταράξεις έχει προκαλέσει στην αγορά πετρελαίου η αντίθεση της Ρωσίας στην πρόταση, που έγινε τον περασμένο μήνα για βαθύτερες περικοπές στην προμήθεια. Η Σαουδική Αραβία έδειξε τη δυσαρέσκειά της, προχωρώντας σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και ξεκινώντας πόλεμο τιμών με τη Ρωσία. Ωστόσο, όπως δήλωσε ανώτατη πηγή από τον Περσικό Κόλπο στο Reuters, η Σαουδική Αραβία στηρίζει τη συνεργασία μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών, ώστε να σταθεροποιηθεί η αγορά πετρελαίου και να μπει ένα τέλος στον πόλεμο τιμών με τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είπε την Τετάρτη πως συζήτησε πρόσφατα με τους ηγέτες τόσο της Σαουδικής Αραβίας όσο και της Ρωσίας και πως θεωρεί ότι οι δυο χώρες θα καταλήξουν σε συμφωνία για να μπει τέλος στον πόλεμο τιμών μέσα σε λίγες ημέρες, περιορίζοντας την παραγωγή και επαναφέροντας σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές.

«Η Σαουδική Αραβία πάντα χαιρέτιζε και στήριζε τη συνεργασία μεταξύ των παραγωγών πετρελαίου στις προσπάθειές τους να σταθεροποιήσουν την πετρελαϊκή αγορά κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης με βάση την αρχή της δικαιοσύνης και της ισότητας», είπε η πηγή στο Reuters.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις πως Ρωσία και Σαουδική Αραβία γεφυρώνουν τις διαφορές τους, μετά την κατάρρευση τον περασμένο μήνα τις τριετούς συμφωνίας για τον περιορισμό της προμήθειας πετρελαίου.

Αμερικανική έκκληση ώστε να ηρεμήσει η κατάσταση

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ζήτησε χθες από τους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως και από τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν τις «δύσκολες» αγορές πετρελαίου. Ωστόσο, η αντίθεση της Ρωσίας στην πρόταση του OPEC+ τον Μάρτιο για μεγαλύτερη περικοπή στην προμήθεια, ήταν αυτή που προκάλεσε τις αναταράξεις, σχολίασε η πηγή.

Παράλληλα, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ απηύθυνε χθες έκκληση στη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία να ηρεμήσουν τις αγορές πετρελαίου, μετά την αύξηση της προμήθειας αργού από το βασίλειο σε πάνω από 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως, παρά την πτώση στη ζήτηση λόγω της πανδημίας.

Ο κ. Πούτιν μίλησε τη Δευτέρα με τον κ. Τραμπ, ενώ την ίδια ημέρα ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως και η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία «τρελάθηκαν» με την παραγωγή τους. «Δεν πίστευα ποτέ ότι θα το έλεγα ότι ίσως πρέπει να αυξήσουμε την τιμή», είπε ο κ. Τραμπ.

Σημειώνεται ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου απειλούν να οδηγήσουν σε κλείσιμο τις αμερικανικές εταιρείες παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου, καθώς δεν μπορούν να ανταγωνιστούν το φθηνότερο σαουδαραβικό και ρωσικό πετρέλαιο.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:53 - 02 Απρ 2020
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.