ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο χρυσός «φλερτάρει» με τα 1.800 δολάρια-Ο ρόλος της πανδημίας Κύριο

19:37 - 04 Ιουλ 2020 | Εμπορεύματα
Ο χρυσός «φλερτάρει» με τα 1.800 δολάρια-Ο ρόλος της πανδημίας
Η τιμή του χρυσού έφτασε τα 1.800 δολάρια ανά ουγγιά το πρωί της περασμένης Τετάρτης, με την αναζωπύρωση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού να ωθεί τους επενδυτές στην ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου. Βέβαια, στην επόμενη συνεδρίαση οι traders προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, προσπαθώντας να προστατεύσουν τον πλούτο τους από πτώσεις, που προκαλούνται από την πανδημία σε άλλα περιουσιακά στοιχεία (assets).

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού κατέγραψαν την Τετάρτη άνοδο 0,82% και διαμορφώθηκαν στα 1.807,70 δολάρια ανά ουγγιά, πριν υποχωρήσουν εκ νέου στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Το πολύτιμο μέταλλο είχε να κλείσει πάνω από τα επίπεδα των 1.800 δολαρίων από τις 21 Σεπτεμβρίου 2011, καταγράφοντας έτσι υψηλό 8 και πλέον ετών.

«Οι επενδυτές και οι κάτοχοι χρυσού εμφανίζονται ιδιαιτέρως ανήσυχοι για τις επερχόμενες μεταβολές στις ισοτιμίες των νομισμάτων, για τα επιτόκια και για τις νέες συνέπειες της πανδημίας», δήλωσε στο FOX Business ο George Gero, διευθύνων σύμβουλος της RBC Global Wealth Management και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της COMEX.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο συνολικός αριθμός των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού αυξανόταν σε καθημερινή βάση τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα, τα χρηματιστηριακά κεφάλαια προσφέρουν σε καθημερινή βάση κέρδη στους κατόχους του πολύτιμου μετάλλου από τα μέσα Ιουνίου.

Σηματωρός για την άνοδο του χρυσού οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

Ο Gero πιστεύει ότι η αγορά του πολύτιμου μετάλλου είναι ένα «καταφύγιο ενάντια στον επερχόμενο πληθωρισμό», το οποίο όπως σημειώνει, «αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του μετά από μια άνευ προηγουμένου πολιτική απάντηση στην πιο απότομη οικονομική ύφεση της μεταπολεμικής εποχής».

Το μεταβαλλόμενο χρηματοοικονομικό τοπίο βοήθησε τον χρυσό να «σκαρφαλώσει» κατά 209,60 δολάρια ουγγιά ή 13%, από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2020, καταγράφοντας την ισχυρότερη απόδοση σε τριμηνιαίο επίπεδο από το α’ τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία του Dow Jones Market Data Group.

Το πολύτιμο μέταλλο έχει κερδίσει έδαφος σε κάθε ένα από τα τελευταία επτά τρίμηνα, ανεβαίνοντας κατά 601,50 δολάρια ανά ουγγιά ή 50 % κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Βρίσκεται δηλαδή στο μέσον της διαρκέστερης ανόδου του από το τρίτο τρίμηνο του 2011, όταν κατέγραψε ανοδικό σερί για 12 συνεχόμενα τρίμηνα!

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο Gero πιστεύει ότι ο χρυσός τελικά θα αγγίξει το ρεκόρ των 1.888.70 δολαρίων, που κατέγραψε στις 22 Αυγούστου 2011, αλλά συμπληρώνει πως ίσως να χρειαστεί περισσότερος χρόνος από τον προβλεπόμενο, ώστε να το καταφέρει. «Αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα συμβεί από τώρα μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο στις ΗΠΑ με τις προεδρικές εκλογές», κατέληξε ο CEO της RBC Global Wealth Management.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 20:48 - 04 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.