ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ατελείωτη η «κατρακύλα» του πετρελαίου- Ωστόσο οι αναλυτές βλέπουν άνοδο Κύριο

20:43 - 05 Δεκ 2021 | Εμπορεύματα
Ατελείωτη η «κατρακύλα» του πετρελαίου- Ωστόσο οι αναλυτές βλέπουν άνοδο
Τα σκαμπανεβάσματα στις τιμές του πετρελαίου δίνουν και… παίρνουν το τελευταίο διάστημα, με τη μετάλλαξη Όμικρον και τις διαφωνίες των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών για την αύξηση (ή όχι) της παραγωγής να διαμορφώνουν θολό τοπίο σχετικά με το μέλλον του «μαύρου χρυσού».

Το πρόσφατο σερί απωλειών για το πετρέλαιο ήταν το μεγαλύτερο σε επίπεδο εβδομάδας από το 2018, ενώ παράλληλα επρόκειτο για την έκτη διαδοχική πτωτική εβδομάδα. Οι προσπάθειες διατήρησης του πετρελαίου σε πιο χαμηλά επίπεδα όμως δε φαίνεται να έχουν μακροπρόθεσμη δυναμική.

Μεσοβδόμαδα, μικρό διάλειμμα στις ισχυρές απώλειες του πετρελαίου αποτέλεσαν οι αποφάσεις του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC+), ο οποίος επιμένει στο σχέδιο αύξησης της παραγωγής, φέρνοντας ανακούφιση στις χώρες που προμηθεύονται πετρέλαιο. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη νέα απόφαση - ορόσημο του OPEC+, η παραγωγή πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Η αύξηση της παραγωγής ενδέχεται να βάλει «φρένο» στη ραγδαία άνοδο των τιμών πετρελαίου των προηγούμενων εβδομάδων, η οποία οφείλεται κυρίως στις πληθωριστικές πιέσεις. Σε πρώτη φάση, ο στόχος επετεύχθη, καθώς τον περασμένο Νοέμβριο καταγράφηκαν απώλειες 20%, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το Μάρτιο του 2020, όταν και έκανε την εμφάνισή της η πανδημία της Covid-19.

Κι όμως έπεται «άλμα»

Οι αναλυτές, ωστόσο, αναμένουν νέα αύξηση των τιμών όταν υπάρξουν περισσότερα στοιχεία για τη μετάλλαξη Όμικρον. Γι’ αυτό και ο OPEC+, στην πρόσφατη συνεδρίασή του, ξεκαθάρισε ότι θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση με τις τιμές του πετρελαίου και θα παραμείνει σε ετοιμότητα, προκειμένου να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για την αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα.

Χαρακτηριστικά η Goldman Sachs αναφέρει σε έκθεσή της πως η τιμή του «μαύρου χρυσού» θα καταγράψει νέο «άλμα» παρά τις αποφάσεις του OPEC+. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης τονίζει πως οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου προσφέρουν ευκαιρίες για επανεπένδυση, δίνοντας το έναυσμα για μία νέα ισχυρή άνοδο. Παράλληλα, προσθέτει πως η αγορά πετρελαίου χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες για τη μετάλλαξη Όμικρον.

Στο ίδιο μοτίβο, η Jefferies επισημαίνει ότι το πετρέλαιο θα «αγγίξει» τα 150 δολάρια το βαρέλι, σε μία «εκρηκτική» άνοδο η οποία θα μπορούσε να κλιμακώσει τον φόβο των επενδυτών για τον πληθωρισμό. Όπως αναφέρει ο αναλυτής της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, Christopher Wood, τα προαναφερθέντα επίπεδα είναι εφικτά λόγω της βαθιάς εξάρτησης του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα. «Σε έναν κόσμο που επιστρέφει στην πραγματικότητα -κάτι που παραμένει βέβαια ένα μεγάλο «αν»- η τιμή του πετρελαίου μπορεί να κινηθεί σημαντικά υψηλότερα. Σε περίπτωση πλήρους reopening, η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να φτάσει τα 150 δολάρια, με τη λογική ότι οι περιορισμοί στην προσφορά είναι δραματικοί», δήλωσε ο Wood. «Η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί, επειδή κανένας δεν υπολογίζει σε αυτό, παρ’ όλο που εξακολουθούμε να καταναλώνουμε ορυκτά καύσιμα. Έτσι, το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, γεγονός που θα κλιμακώσει σίγουρα τον φόβο του πληθωρισμού», πρόσθεσε.

Προς το παρόν το αμερικανικό αργό πετρέλαιο βρίσκεται στα 66,22 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ στα 69,88 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, οι αναλυτές «βλέπουν» σύντομα… 100 plus.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 22:43 - 05 Δεκ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.