ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΠΕΚ: Δύσκολη η κατάσταση το α’ τρίμηνο του 2022

17:57 - 03 Ιαν 2022 | Εμπορεύματα
ΟΠΕΚ: Δύσκολη η κατάσταση το α’ τρίμηνο του 2022
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) μείωσε την εκτίμησή του για το πλεόνασμα στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου για το πρώτο τρίμηνο του 2022, μία μέρα πριν ο οργανισμός και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) εξετάσουν μία αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης ενδέχεται να ενθαρρύνουν τον συνασπισμό των 23 εθνών του ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει σε μέτρια αύξηση της παραγωγής, κάτι που οι εκπρόσωποι αναμένεται να αποφασίσουν την Τρίτη (4/1). Η συμμαχία, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, αποκαθιστά σταδιακά την παραγωγή, που είχε σταματήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε συνεχείς αυξήσεις της τάξεως των 400.000 βαρελιών την ημέρα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο ΟΠΕΚ βλέπει πλεόνασμα 1,4 εκατ. βαρελιών την ημέρα τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, περίπου 25% μικρότερο από ό,τι υπολόγιζε πριν από έναν μήνα, σύμφωνα με εσωτερική έρευνα. Ο κύριος «μοχλός» της επί τα χείρω αλλαγής ήταν οι ασθενέστερες προοπτικές ως προς την προσφορά από τους αντιπάλους του πετρελαϊκού καρτέλ.

Η συνολική εικόνα για το 2022 είναι επίσης ελαφρώς ισχυρότερη ως αποτέλεσμα μιας πιο ισχυρής προοπτικής ζήτησης, με μέσο πλεόνασμα 1,4 εκατ. βαρελιών ημερησίως για ολόκληρο το έτος αντί του 1,7 εκατ. που είχε δει η επιτροπή τον περασμένο μήνα. Η έκθεση, που συντάχθηκε από το τμήμα εσωτερικής έρευνας του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, αξιολογείται από την Μικτή Τεχνική Επιτροπή της συμμαχίας εξ ονόματος των υπουργών.

Ο ΟΠΕΚ επανέλαβε ότι βλέπει έναν «ήπιο και βραχύβιο» αντίκτυπο από την παραλλαγή Όμικρον, καθώς «ο κόσμος γίνεται καλύτερα εξοπλισμένος για τη διαχείριση της Covid-19 και των σχετικών προκλήσεων».

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μεγαλύτερα πλεονάσματα αργότερα το 2022. Ο όμιλος έχει δηλώσει πολλές φορές την πρόθεσή του να σταματήσει ή ακόμα και να αντιστρέψει τις προγραμματισμένες αυξήσεις της προσφοράς του, εάν χρειαστεί.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:57 - 03 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.