ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καλπάζει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη στον...απόηχο του διαγγέλματος Πούτιν

11:08 - 22 Φεβ 2022 | Εμπορεύματα
Καλπάζει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη στον...απόηχο του διαγγέλματος Πούτιν
Κατακόρυφη άνοδο καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου, μετά το διάγγελμα Πούτιν για ανεξαρτητοποίηση των περιοχών του Ντονμπάς στην Ουκρανία.

Στην Ολλανδία καταγράφεται άνοδος έως και 13% μετά τη δραματική κλιμάκωση, καθώς μια σύγκρουση θα μπορούσε να απειλήσει την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Αλλωστε περίπου το ένα τρίτο των ποσοτήτων διέρχεται μέσω αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία. Παράλληλα, πιθανές νέες κυρώσεις θα διαταράξουν το εμπόριο ενέργειας αν τεθούν περιορισμοί στη δυνατότητα της Ρωσίας να συναλλάσσεται σε ξένο νόμισμα.

«Αυτό σημαίνει ακόμη υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς η αγορά είναι ήδη πολύ νευρική εδώ και μήνες», δήλωσε η Katja Yafimava, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης. «Είναι πιθανό να ακολουθήσουν ορισμένες κυρώσεις ΗΠΑ και ΕΕ».

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, εκτινάχθηκαν στα 82 ευρώ ανά μεγαβατώρα πριν υποχωρήσουν ελαφρά στα 80 ευρώ.

Η Ευρώπη, πάντως, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση ώστε αντιμετωπίσει διακοπές στον εφοδιασμό τώρα από ό,τι στο τέλος του περασμένου έτους, σημειώνει τo Bloomberg. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.