ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υποχωρεί ελαφρά το πετρέλαιο- Κοντά στα €130/MWh το φυσικό αέριο

14:58 - 24 Μαρ 2022 | Εμπορεύματα
Υποχωρεί ελαφρά το πετρέλαιο- Κοντά στα €130/MWh το φυσικό αέριο
Ελαφρά πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη (24/3), καθώς οι επενδυτές εξετάζουν τη δυνατότητα για νέες πηγές προσφοράς σε μια περιορισμένη αγορά, με την ελπίδα μιας νέας συμφωνίας με το Ιράν.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν σημειώσει πρόοδο στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν, αλλά τα προβλήματα παραμένουν.

«Η άρση των περιορισμών στις εξαγωγές του Ιράν θα βοηθούσε στην άμβλυνση της τεράστιας στενότητας που επικρατεί στις αγορές αργού αυτή τη στιγμή», ανέφερε σε σημείωμα η συμβουλευτική JBC Energy.

Το Ιράν προετοιμάζεται ήδη για αύξηση των εξαγωγών και το κρατικό διυλιστήριο NIOC φέρεται να έχει αρχίσει να προσεγγίζει πρώην βασικούς πελάτες στην Ινδία και τη Νότια Κορέα, συμπληρώνεται.

Και τα δύο συμβόλαια σημείωσαν απότομα κέρδη αυτήν την εβδομάδα, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ να αυξάνονται περισσότερο από 14 δολάρια το βαρέλι, ή 13%, από τη Δευτέρα και το αμερικανικό αργό να σκαρφαλώνει πάνω από τα 10 δολάρια το βαρέλι ή 10%, καθώς οι ανησυχίες για τις διακοπές του εφοδιασμού εντάθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι αγορές πετρελαίου σημείωσαν άλμα άνω του 5% την Τετάρτη μετά τις αναφορές ότι οι εξαγωγές αργού από τον τερματικό σταθμό Caspian Pipeline Consortium (CPC) του Καζακστάν είχαν σταματήσει εντελώς μετά τις ζημιές από την καταιγίδα. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας είπε ότι οι προμήθειες πετρελαίου θα μπορούσαν να σταματήσουν για δύο μήνες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντάται με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ την Πέμπτη και αναμένεται να ανακοινώσει πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα από το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4,2 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν μια μέτρια αύξηση των προμηθειών.

Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ παρέμεινε σταθερή στα 11,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΑ.

Το μεσημέρι της Πέμπτης (24/3), το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,10% στα 114,81 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ 0,08% στα 121,53 δολάρια το βαρέλι.

Παίρνει ξανά την ανηφόρα το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, ανεβαίνοντας 9,401% στα 128 ευρώ η μεγαβατώρα.

Άνοδο καταγράφει και η τιμή του χρυσού κατά 0,99% στα 1.956,65 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι κερδίζει 1,18% στα 25,48 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ενισχύεται 0,55% στα 4,8035 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,13% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0989 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται οριακά ανοδικά 0,01% στο 1,3203 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,11% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8323 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:02 - 24 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.