ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου μπορεί να πυροδοτήσουν παγκόσμια ύφεση

21:59 - 27 Μαρ 2022 | Εμπορεύματα
Οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου μπορεί να πυροδοτήσουν παγκόσμια ύφεση
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει συμπληρώσει ήδη έναν μήνα και έχει ανατρέψει τις προβλέψεις των αναλυτών για την παγκόσμια οικονομία φέτος. Εκεί που ήλπιζαν σε ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία του κορονοϊού, η εκτίναξη των τιμών στον τομέα της ενέργειας έχει πυροδοτήσει φόβους ακόμα και για πλήρη παγκόσμια ύφεση.

Σε αυτό συντελούν, όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα oilprice.com, και οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς και οι περιορισμένες προμήθειες πετρελαίου.

Οικονομολόγοι, αναλυτές και φημισμένοι επενδυτές λένε ότι οι πιθανότητες ύφεσης αυξάνονται, λαμβάνοντας υπόψη τον καλπάζοντα πληθωρισμό, τον οποίο η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να προσπαθούν να δαμάσουν με αυξήσεις επιτοκίων.

Παρά το γεγονός ότι η ύφεση δεν είναι το βασικό σενάριο των περισσότερων οικονομολόγων, οι πιθανότητες αυξάνονται, λένε, ειδικά εάν περισσότερες ρωσικές εξαγωγές ενέργειας αποκλειστούν από την αγορά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Περιορίζει τον κίνδυνο η... διστακτική ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η μεγαλύτερη οικονομία της, η Γερμανία, είναι απρόθυμες μέχρι στιγμής να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας ή να επιβάλουν κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, δεδομένου του ότι η Ευρώπη εξαρτάται από τη Ρωσία για περισσότερο από το ένα τέταρτο της προμήθειας πετρελαίου της και το ένα ένα τρίτο της παροχής φυσικού αερίου.

«Οι κυρώσεις λειτουργούν και η Γερμανία θα τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο όσο πιο γρήγορα είναι πρακτικά δυνατό», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στο γερμανικό κοινοβούλιο την Τετάρτη. Ωστόσο, μια ξαφνική αποσύνδεση από τη ρωσική ενέργεια θα σήμαινε μια βαθιά ύφεση σε όλη την Ευρώπη, θέτοντας ολόκληρες βιομηχανίες σε κίνδυνο και θα οδηγούσε σε εκατοντάδες χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας, πρόσθεσε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το αν θα τιμωρούσαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν με εμπάργκο πετρελαίου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Μαύρες» προβλέψεις για μπρεντ στα 150 δολάρια το βαρέλι

Στο χειρότερο σενάριο που ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακωθεί και παραταθεί και οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη σταματήσουν, οι τιμές του μπρεντ θα εκτιναχθούν στα 150 δολάρια το βαρέλι, ανέφεραν αναλυτές στην McKinsey & Company την περασμένη εβδομάδα. Σε αυτό το χειρότερο σενάριο, η κλονισμένη εμπιστοσύνη και οι συνεχιζόμενες υψηλές τιμές του πετρελαίου θα μείωναν τις δαπάνες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, οδηγώντας στην ύφεση, συμπλήρωσαν.

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το βασικό ζήτημα θα είναι ο τρόπος με τον οποίο το Συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα αντιδράσει στον αντίκτυπο της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου και στο άλμα στις τιμές των γεωργικών προϊόντων, των μεταλλευτικών προϊόντων και των ορυκτών (οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητες από την Ευρώπη )», έγραψαν οι αναλυτές της εταιρείας συμβούλων.

Εάν ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγών ενέργειας της Ρωσίας παραμείνει εκτός αγοράς καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, μια παγκόσμια οικονομική ύφεση φαίνεται αναπόφευκτη, έγραψαν σε ανάλυση αυτή την εβδομάδα οι Λουτζ Κίλιαν και Μάικλ Ντ. Πλαντ, οικονομολόγοι από το Τμήμα Ερευνών της Federal Reserve Bank του Ντάλας. Προειδοποίησαν επίσης ότι αυτή η επιβράδυνση θα μπορούσε να είναι πιο παρατεταμένη από την ύφεση του 1991 μετά το σοκ στον εφοδιασμό πετρελαίου από την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990.

«Κάθε ύφεσης τα τελευταία 50 χρόνια έχει προηγηθεί μια άνοδος της τιμής του πετρελαίου και είναι déjà vu ξανά», επεσήμανε ο Κρις Λεφάκις, Διευθυντής της Moody's Analytics.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.