ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ήπιες διακυμάνσεις για το πετρέλαιο- Προς δεύτερη σερί εβδομαδιαία πτώση

14:03 - 08 Απρ 2022 | Εμπορεύματα
Ήπιες διακυμάνσεις για το πετρέλαιο- Προς δεύτερη σερί εβδομαδιαία πτώση
Σταθεροποιητικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή (8/4), οδεύοντας, πάντως, προς δεύτερη σερί εβδομαδιαία πτώση, αφού οι χώρες ανακοίνωσαν σχέδια να απελευθερώσουν αργό από τα στρατηγικά τους αποθέματα.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ, αναμένεται να υποχωρήσουν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, με το πρώτο να υποχωρεί συνολικά κατά 2,3% και το δεύτερο να ακολουθεί πτώση 3%.

Τα κράτη μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας θα απελευθερώσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια τους επόμενους έξι μήνες με τις Ηνωμένες Πολιτείες να στηρίζουν την κίνηση ως μέρος της απελευθέρωσης 180 εκατομμυρίων βαρελιών που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο.

Η απελευθέρωση μπορεί να αποτρέψει τους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΠΕΚ, από την επιτάχυνση των αυξήσεων της παραγωγής ακόμη και με τις τιμές του πετρελαίου γύρω στα 100 δολάρια το βαρέλι, ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ Research.

«Παρά αυτούς τους πρωτοφανείς όγκους, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν αυτό το κύμα εφοδιασμού θα αντιμετωπίσει το έλλειμμα του ρωσικού αργού», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Στίβεν Μπρένοκ.

Ενώ η Ρωσία έχει βρει αγοραστές από την Ασία, οι δυτικοί αγοραστές αποφεύγουν τα φορτία. Η παραγωγή πετρελαίου και συμπυκνώματος φυσικού αερίου στη Ρωσία μειώθηκε στα 10,52 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το διάστημα 1-6 Απριλίου από μέσο όρο Μαρτίου 11,01 εκατομμύρια bpd, δήλωσαν στο Reuters την Πέμπτη δύο πηγές που γνωρίζουν τα στοιχεία.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου την Πέμπτη, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει επίσης το εμπάργκο.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα της ζήτησης στηρίζει τις τιμές, αφού η Σαγκάη παρέτεινε το lockdown της εν μέσω ραγδαίας αύξησης των μολύνσεων COVID-19.

Περαιτέρω πίεση προήλθε από την ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ, μετά τα σημάδια ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 3 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το τέλος του έτους.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 0,23% στα 96,23 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ υποχωρεί 0,21% στα 100,37 δολάρια το βαρέλι.

Άνοδος για το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, ανεβαίνοντας 3,731% στα 108,465 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,23% στα 1.933,40 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι ανεβαίνει 0,13% στα 24,77 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,01% στα 4,7465 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται οριακά 0,04% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0882 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,25% στο 1,3041 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,31% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8345 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.