ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστροφή στα κέρδη για το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο Κύριο

14:04 - 11 Μαϊ 2022 | Εμπορεύματα
Επιστροφή στα κέρδη για το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο
Ισχυρά ανοδικά κινούνται την Τετάρτη (11/5) οι τιμές του πετρελαίου, μετά τη «βουτιά» σχεδόν 10% στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, με τις ανησυχίες για την προσφορά να εντείνονται, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να συμφωνήσει σε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η ΕΕ έχει προτείνει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο σύμφωνα με τους αναλυτές θα συσφίξει περαιτέρω την αγορά και θα μετατοπίσει τις εμπορικές ροές. Η έγκριση καθυστερεί, καθώς η Ουγγαρία συνεχίζει να αντιτίθεται.

Το πετρέλαιο ενισχύεται επίσης λόγω της προσδοκίας κινεζικής οικονομικής τόνωσης μετά τη χαλάρωση του πληθωρισμού στα εργοστάσια της Κίνας, ενώ υπάρχουν και λιγότερα κρούσματα COVID-19 στην Κίνα.

Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε το 2022, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενίσχυσε τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό, με το μπρεντ να φτάνει τα 139 δολάρια, το υψηλότερο από το 2008, τον Μάρτιο. Οι ανησυχίες για την ανάπτυξη από τους περιορισμούς του κορονοϊού στην Κίνα και τις αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ προκάλεσαν την ύφεση αυτής της εβδομάδας.

Παράλληλα, οι αναλυτές αναμένουν μικρή πτώση στα αποθέματα αργού των ΗΠΑ, αν και η έκθεση της Τρίτης του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου ανέφερε ότι αυξήθηκαν.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 3,50% στα 103,22 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 3,19% στα 105,72 δολάρια το βαρέλι.

Ανεβαίνει και το φυσικό αέριο

Και οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν όταν ο κρατικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου της Ουκρανίας ανέστειλε τις ρωσικές ροές μέσω ενός βασικού σημείου εισόδου.

Ο ΔΣΜ φυσικού αερίου της Ουκρανίας επικαλέστηκε την Τρίτη ανωτέρα βία, στην πρώτη σχετική αναταραχή από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο φορέας εκμετάλλευσης έχει επίσης μπλοκάρει τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του συνοριακού σταθμού συμπίεσης Novopskov, μέσω του οποίου μεταφέρεται σχεδόν το ένα τρίτο του φυσικού αερίου (έως 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα) από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου TTF αυξήθηκαν περισσότερο από 6,4% στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, πριν σταδιακά υποχωρήσουν και πλέον κυμαίνονται λίγο κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα.

Τόσο ο σταθμός μέτρησης αερίου Sokhranivka όσο και το Novopskov βρίσκονται σε ρωσικά κατεχόμενες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και η GTSOU κατηγόρησε τις «ενέργειες των κατακτητών» για τη διακοπή της μεταφοράς φυσικού αερίου.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,59% στα 1.851,90 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι κερδίζει 1,67% στα 21,773 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ανεβαίνει 1,91% στα 4,2338 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,19% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0547 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,21% στο 1,2348 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,05% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8543 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:10 - 11 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.