ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζήτηση και περιορισμένη προσφορά…ανεβάζουν το πετρέλαιο- Υποχωρεί το φυσικό αέριο Κύριο

13:55 - 23 Μαϊ 2022 | Εμπορεύματα
Ζήτηση και περιορισμένη προσφορά…ανεβάζουν το πετρέλαιο- Υποχωρεί το φυσικό αέριο
Ανοδικά κινούνται τη Δευτέρα (23/5) οι τιμές του πετρελαίου, με τη ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ, την περιορισμένη προσφορά και το ελαφρώς ασθενέστερο αμερικανικό δολάριο να υποστηρίζουν την αγορά, καθώς η Σαγκάη ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά μετά από ένα δίμηνο lockdown που πυροδότησε ανησυχίες για απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης.

«Οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίζονται καθώς οι αγορές βενζίνης παραμένουν περιορισμένες εν μέσω της σταθερής ζήτησης που οδεύει προς την περίοδο αυξημένης οδήγησης στις ΗΠΑ», εξήγησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της SPI Asset Management Στίβεν Ίνες.

Η περίοδος αιχμής όσον αφορά την οδήγηση στις ΗΠΑ ξεκινά παραδοσιακά το Σαββατοκύριακο της Ημέρας Μνήμης στα τέλη Μαΐου και τελειώνει την Labor Day τον Σεπτέμβριο.

Οι αναλυτές δήλωσαν ότι, παρά τους φόβους για την άνοδο των τιμών των καυσίμων που ενδεχομένως θα μειώσει τη ζήτηση, τα δεδομένα κινητικότητας από την TomTom και την Google αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, δείχνοντας ότι περισσότεροι άνθρωποι ήταν… στους δρόμους.

Το ασθενέστερο αμερικανικό δολάριο οδήγησε επίσης το πετρέλαιο υψηλότερα τη Δευτέρα, καθώς αυτό καθιστά το αργό φθηνότερο για τους αγοραστές που κατέχουν άλλα νομίσματα.

Ωστόσο, τα κέρδη της αγοράς έχουν περιοριστεί από τις ανησυχίες για τις προσπάθειες της Κίνας να εξαλείψει τον COVID-19 με lockdown, παρά το γεγονός ότι η Σαγκάη πρόκειται να ανοίξει ξανά την 1η Ιουνίου.

Τα lockdown στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, έπληξαν τη βιομηχανική παραγωγή και τις κατασκευές, οδηγώντας σε πρωτοβουλίες για τη στήριξη της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης από το αναμενόμενο μείωσης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων την περασμένη Παρασκευή.

Η αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξει σε τελική συμφωνία για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία επίσης συγκρατεί μια μεγάλη άνοδο στις τιμές.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 1,11% στα 111,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,15% στα 111,25 δολάρια το βαρέλι.

Πτώση για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,795% στα 85,445 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,99% στα 1.860,41 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι ανεβαίνει 2,08% στα 22,133 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,63% στα 4,3018 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,98% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0664 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,69% στο 1,2574 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία κινείται ανοδικά 0,30% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,848 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.