ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εβδομάδα συνολικής ανόδου +5% για το πετρέλαιο Κύριο

12:25 - 27 Μαϊ 2022 | Εμπορεύματα
Εβδομάδα συνολικής ανόδου +5% για το πετρέλαιο
Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε τροχιά ανόδου την Παρασκευή για να κλείσει έτσι μία εβδομάδα κερδών.

Η άνοδος στηρίζεται στην προοπτική μεγάλης ζήτησης, λόγω της αύξησης της κατανάλωσης βενζίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και από την πιθανότητα απαγόρευσης της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο.

Το αργό πετρέλαιο Brent σημειώνει άνοδο 58 σεντς, ή 0,5%, στα 117,98$ και διαμορφώνει συνολική αύξηση 5% στην εβδομάδα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο εδώ και ενάμιση μήνα.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε 27 σεντς, ή 0,2%, στα 114,36 δολάρια το βαρέλι. Τα εβδομαδιαία κέρδη είναι περίπου 1%.

«Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαρτίου, επωφελούμενοι από την ανανεωμένη πτώση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ», δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταούνοβο.

Και τα δύο συμβόλαια αναφοράς αργού πετρελαίου υποστηρίχθηκαν επίσης καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά την ομόφωνη υποστήριξη και των 27 κρατών μελών της ΕΕ για τις προτεινόμενες νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά η Ουγγαρία αποτελεί εμπόδιο.

Κορυφαίος Ούγγρος αξιωματούχος είπε ότι η χώρα χρειάζρται 4 χρόνια για να απομακρυνθεί από το ρωσικό αργό και να κάνει τεράστιες επενδύσεις για να προσαρμόσει την οικονομία της. Η Ουγγαρία δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει το προτεινόμενο εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ έως ότου επιτευχθεί συμφωνία για όλα τα θέματα, είπε ο βοηθός.

«Ο συνδυασμός της πραγματικής απώλειας εφοδιασμού και της αυξανόμενης άρνησης αποδοχής προμήθειας από τη Ρωσία θα οδηγήσει τα εμπορεύματα (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) να αυξηθούν σημαντικά», δήλωσε ο Clifford Bennett, επικεφαλής οικονομολόγος της ACY Securities.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί περίπου 50% μέχρι στιγμής φέτος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.