ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Gazprom: Μείωσε 15% τις ροές φυσικού αερίου προς την Ιταλία

15:26 - 15 Ιουν 2022 | Εμπορεύματα
Gazprom: Μείωσε 15% τις ροές φυσικού αερίου προς την Ιταλία
Οι ροές φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom προς την Ιταλία μειώθηκαν περίπου 15% την Τετάρτη σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα, δήλωσε εκπρόσωπος της ιταλικής Eni, προσθέτοντας ότι δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση για το έλλειμμα.

Η Ιταλία πέρυσι προμηθεύτηκε το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, περίπου, δηλαδή, 29 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

«Η Eni επιβεβαιώνει ότι η Gazprom έχει ανακοινώσει μια περιορισμένη μείωση στις προμήθειες φυσικού αερίου για σήμερα, ύψους περίπου 15%», είπε ο εκπρόσωπος. Η Eni παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, πρόσθεσε.

Την Τρίτη η Gazprom ανακοίνωσε ότι περιόρισε τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 1 στη Γερμανία σε έως και 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) την ημέρα, από 167 mcm, επικαλούμενη την καθυστερημένη επιστροφή του εξοπλισμού που είχε σταλεί για επισκευή.

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream αυξήθηκαν ελαφρώς την Τετάρτη.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η Ρώμη προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις πηγές του ενεργειακού εφοδιασμού της. Στην κούρσα για τη μείωση της εξάρτησης της Ρώμης, οι Ιταλοί έχουν εκμεταλλευτεί πολλές χώρες όπως η Δημοκρατία του Κονγκό, η Αγκόλα, το Αζερμπαϊτζάν και το Κατάρ.

Η Eni, η οποία έχει ισχυρή παρουσία στην Αφρική, υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με την Αλγερία για την αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Βόρεια Αφρική.

Την Τετάρτη, το Ισραήλ και η Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία-πλαίσιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεσμεύεται να ενισχύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς το μπλοκ.

Μέρος του ισραηλινού αερίου αποστέλλεται ήδη με αγωγούς σε εργοστάσια υγροποίησης στις ακτές της Μεσογείου της Αιγύπτου, από όπου επανεξάγεται ως υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Οι αξιωματούχοι λένε ότι αναμένουν ότι οι αποστολές LNG από την Αίγυπτο στην Ευρώπη θα αυξηθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας, αν και είπαν ότι πιθανότατα θα χρειαστούν μερικά χρόνια μέχρι να επεκταθούν σημαντικά οι εξαγωγές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.