ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ήπιες διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου- «Εκτοξεύεται» το φυσικό αέριο

13:55 - 04 Ιουλ 2022 | Εμπορεύματα
Ήπιες διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου- «Εκτοξεύεται» το φυσικό αέριο
Καταγράφοντας ήπιες διακυμάνσεις ξεκινά την εβδομάδα το πετρέλαιο με τις τιμές να ανεβαίνουν ελαφρώς, καθώς οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση που θα έπληττε τη ζήτηση… ανταγωνίζονται τις ανησυχίες για περιορισμένη προσφορά εν μέσω χαμηλότερης παραγωγής του ΟΠΕΚ, αναταραχών στη Λιβύη και κυρώσεων στη Ρωσία.

Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης σημείωσε ένα ακόμη υψηλό ρεκόρ τον Ιούνιο, ενισχύοντας την υπόθεση για ταχεία αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από αυτόν τον μήνα. Την ίδια ώρα, το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ έφτασε σε χαμηλό ρεκόρ τον Ιούνιο

«Ο κίνδυνος κλίνει προς τα κάτω καθώς οι έμποροι ανησυχούν για την επιβράδυνση της ζήτησης πετρελαίου λόγω της ισχυρής πιθανότητας οικονομικής ύφεσης που θα λάβει χώρα στις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη του κόσμου», δήλωσε ο Νάεμ Άσλαμ της Avatrade.

Το μπρεντ πλησίασε φέτος το υψηλό όλων των εποχών των 147 δολαρίων το βαρέλι που έφτασε το 2008, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενέτεινε τις ανησυχίες για την προσφορά. Παρά την ανησυχία για ύφεση, η στενή προσφορά περιορίζει τις απώλειες.

Ο ΟΠΕΚ έχασε τον στόχο να αυξήσει την παραγωγή τον Ιούνιο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters. Η παραγωγή του Ισημερινού έχει πληγεί από αναταραχές πρόσφατα και μια απεργία στη Νορβηγία θα μπορούσε να μειώσει την προσφορά αυτή την εβδομάδα.

«Αυτό το σκηνικό των αυξανόμενων διακοπών εφοδιασμού συγκρούεται με μια πιθανή έλλειψη πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας μεταξύ των παραγωγών πετρελαίου της Μέσης Ανατολής», δήλωσε ο Στίβεν Μπρένοκ της πετρελαϊκής εταιρείας PVM. «Και χωρίς νέα παραγωγή πετρελαίου να φτάνει σύντομα στις αγορές, οι τιμές θα αναγκαστούν να αυξηθούν», πρόσθεσε.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται οριακά 0,01% στα 108,44 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,21% στα 111,87 δολάρια το βαρέλι.

Άνοδος άνω του 7% για το φυσικό αέριο

Ισχυρά ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 7,126% στα 158,315 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,24% στα 1.805,85 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι ανεβαίνει 0,48% στα 19,762 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός καταγράφει απώλειες 0,06% στα 3,6025 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,25% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0454 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,38% στο 1,2141 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,11% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,861 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.