ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Εκτοξεύθηκαν» οι τιμές στα σιτηρά-Πόσο επηρεάζει το «χτύπημα» στην Οδησσό Κύριο

16:30 - 25 Ιουλ 2022 | Εμπορεύματα
«Εκτοξεύθηκαν» οι τιμές στα σιτηρά-Πόσο επηρεάζει το «χτύπημα» στην Οδησσό
Νέο «άλμα» καταγράφουν οι διεθνείς τιμές των σιτηρών, μετά την επίθεση της Ρωσίας στο θαλάσσιο λιμάνι της Οδησσού με πυραύλους κρουζ.

Η επίθεση αυτή ήρθε λίγες ώρες μετά την υπογραφή συμφωνίας για την απεμπλοκή των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία, μία κίνηση που χαιρετίστηκε ως ζωτικό βήμα προς την άμβλυνση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι ουκρανικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι εξακολουθούν να εφαρμόζουν το σχέδιο επανέναρξης των θαλάσσιων εξαγωγών, το οποίο συμφωνήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Bloomberg, η επίθεση που ακολούθησε αποτελεί μια πρώτη ένδειξη των κινδύνων που καλούνται να αναλάβουν οι μεταφορείς.

Παρά τη συμφωνία για τη σταδιακή επανέναρξη των εμπορικών ροών, οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του deal εξακολουθούν να ασκούν ανοδικές πιέσεις στην τιμή των σιτηρών.

Πάντως, η Ουκρανία διαβεβαίωσε ότι οι ρωσικοί πύραυλοι δεν έπληξαν αποθήκες σιτηρών στο λιμάνι, ενώ η Μόσχα διευκρίνισε ότι στόχος ήταν ουκρανική στρατιωτική υποδομή.

Με βάση τα παραπάνω, στο Χρηματιστήριο του Σικάγο τα συμβόλαια σιτηρών ενισχύονται σήμερα κατά 4,6%. Κατά 3,6% αυξάνονται και τα συμβόλαια στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου.

«Η επίθεση στην Οδησσό το Σάββατο αυξάνει τις ανησυχίες για τη συνέχιση των λιμενικών δραστηριοτήτων» εξηγεί η Agritel σε σημείωμά της και προσθέτει: «Η αγορά παραμένει νευρική μετά τους βομβαρδισμούς. Υπάρχει αμφισβήτηση για την επανέναρξη των εξαγωγών».

Η ρωσική πυραυλική επίθεση είναι «κακής μορφής λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία αυτής της συμφωνίας και επαναλαμβάνει τους φόβους ότι μια συμφωνία με τη Ρωσία δεν αξίζει το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένη», σύμφωνα με τον Andrew Whitelaw, αναλυτή σιτηρών στην Thomas με έδρα τη Μελβούρνη.

Η απάντηση της Ρωσίας

Την άρση των περιορισμών στις ρωσικές εξαγωγές προκειμένου να λειτουργήσει η συμφωνία για τη μεταφορά των σιτηρών ζήτησε σήμερα το Κρεμλίνο, δηλώνοντας μάλιστα το ρωσικό πυραυλικό χτύπημα στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού δεν θα επηρεάσει τις εξαγωγές σιτηρών.

«Αυτά τα χτυπήματα συνδέονται αποκλειστικά με στρατιωτικές υποδομές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με υποδομές που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή σιτηρών. Αυτό δεν αναμένεται να επηρεάσει –και δεν θα επηρεάσει– την έναρξη των αποστολών», πρόσθεσε.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή το δικό τους κομμάτι για τους έμμεσους περιορισμούς που επιβλήθηκαν σε βάρος των ρωσικών αποστολών σιτηρών και λιπασμάτων», δήλωσε ακόμη ο Πεσκόφ.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:37 - 25 Ιουλ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.