ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανεβαίνει υπό τον φόβο της προσφοράς το πετρέλαιο-Σταθερά το αέριο

13:45 - 13 Σεπ 2022 | Εμπορεύματα
Ανεβαίνει υπό τον φόβο της προσφοράς το πετρέλαιο-Σταθερά το αέριο
Κέρδη καταγράφει και την Τρίτη (13/9) το πετρέλαιο, καθώς οι ανησυχίες για περιορισμένες προμήθειες καυσίμων ενόψει του χειμώνα αντιστάθμισαν τις ανησυχίες των επενδυτών για χαμηλότερη ζήτηση στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, και περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Στις ΗΠΑ, το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου (SPR) μειώθηκε κατά 8,4 εκατομμύρια βαρέλια στα 434,1 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 9 Σεπτεμβρίου, το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 1984, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα το Υπουργείο Ενέργειας.

Ο Τζο Μπάιντεν έθεσε τον Μάρτιο ένα σχέδιο για την απελευθέρωση 1 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως από το SPR σε διάστημα έξι μηνών για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών των καυσίμων στις ΗΠΑ, που έχουν συμβάλει στον πληθωρισμό.

Τα αμερικανικά εμπορικά αποθέματα πετρελαίου αναμένεται να έχουν υποχωρήσει για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες, σημειώνοντας πτώση κατά περίπου 200.000 βαρέλια την εβδομάδα έως τις 9 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters τη Δευτέρα.

Οι προοπτικές για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας της Δύσης με το Ιράν παρέμειναν αμυδρές. Η Γερμανία εξέφρασε τη λύπη της τη Δευτέρα που η Τεχεράνη δεν απάντησε θετικά στις ευρωπαϊκές προτάσεις για αναβίωση της συμφωνίας του 2015, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι μια συμφωνία θα ήταν απίθανη στο εγγύς μέλλον.

Πάντως, οι ανησυχίες για χαμηλότερη ζήτηση καυσίμων παγκοσμίως παραμένουν, καθώς η Κίνα, ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, συνεχίζει να επιβάλλει περιορισμούς για τον COVID-19.

Ο αριθμός των ταξιδιών που πραγματοποιήθηκαν κατά τις τριήμερες διακοπές του Φεστιβάλ του Μεσοφθινοπώρου της Κίνας συρρικνώθηκε, με τα έσοδα από τον τουρισμό επίσης να μειώνονται, καθώς οι αυστηροί κανόνες για τον περιορισμό του κορονοϊού αποθάρρυναν τους ανθρώπους από το να ταξιδέψουν.

Αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένεται και η ανακοίνωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ για τον Αύγουστο. Ενώ οι προσδοκίες είναι ότι ο βασικός πληθωρισμός μπορεί να έχει ήδη κορυφωθεί, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Federal Reserve είναι έτοιμες να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια για να τον αντιμετωπίσουν.

«Οι πιθανότητες να διατηρήσει η Fed επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων θα ενισχυθούν εάν ο ΔΤΚ των ΗΠΑ βγει υψηλότερος από το αναμενόμενο», δήλωσε η Τίνα Τενγκ, αναλύτρια της CMC Markets.

Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την αξία του δολαρίου ΗΠΑ έναντι άλλων νομισμάτων και να κάνει το πετρέλαιο σε δολάρια πιο ακριβό για τους επενδυτές.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,05% στα 88,70 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,07% στα 95,02 δολάρια το βαρέλι.

Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο

Αντίθετα, οριακή πτώση καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου, με τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,267% στα 190,080 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,13% στα 1.738,35 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι υποχωρεί 0,08% στα 19,852 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός καταγράφει κέρδη 0,91% στα 3,643 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,52% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0173 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,36% στο 1,1721 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,20% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8678 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.