ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δύσκολος-ενεργειακά-χειμώνας, αλλά και ελπίδες για ηπιότερες τιμές φυσικού αερίου

20:13 - 18 Σεπ 2022 | Εμπορεύματα
Δύσκολος-ενεργειακά-χειμώνας, αλλά και ελπίδες για ηπιότερες τιμές φυσικού αερίου
Οι Ευρωπαίοι έμποροι φυσικού αερίου ετοιμάζονται για έναν σκληρό χειμώνα, αλλά ορισμένοι κάνουν μια τολμηρή πρόβλεψη ότι ίσως οι τιμές του φυσικού αερίου να έχουν κορυφωθεί φέτος.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times που επισημαίνει ότι η τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφτασε στο ενδοημερήσιο υψηλό των 343 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 26 Αυγούστου, το ισοδύναμο σε όρους πετρελαίου με σχεδόν 580 δολάρια ανά βαρέλι, αλλά έκτοτε έχει πέσει σε περίπου 200 ευρώ/MWh.

Οι τιμές παραμένουν πολύ υψηλές ιστορικά, σχεδόν 10 φορές το μέσο επίπεδο της περασμένης δεκαετίας και υπερδιπλασιάστηκαν στις αρχές Ιουνίου, πριν η Ρωσία κόψει τις παραδόσεις στον αγωγό Nord Stream 1, το μεγαλύτερο κανάλι εξαγωγών της στην Ευρώπη. .

Ωστόσο, οι έμποροι είπαν ότι η πρόσφατη δράση των τιμών υποδηλώνει ότι η αγορά μπορεί να έχει φτάσει σε σημείο καμπής και ότι οι τιμές θα μπορούσαν να σταθεροποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες, όπως αυτή την άνοιξη, μετά το αρχικό ράλι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ίσως να πάρουμε μια ευπρόσδεκτη αναβολή καθ' οδόν για τον χειμώνα», ανέφερε αναλυτής σε εταιρεία εμπορίας ενέργειας στην Ελβετία. «Δεν σημαίνει ότι η κατάσταση έχει επιλυθεί, είμαστε ακόμα πολύ μακριά από αυτό, αλλά ακόμη και ένα προσωρινό διάστημα ελαφρώς χαμηλότερων τιμών είναι ευπρόσδεκτη».

Αισιόδοξες προβλέψεις από την Goldman Sachs

Η Goldman Sachs προέβλεψε αυτή την εβδομάδα ότι οι ευρωπαϊκές τιμές θα πέσουν το χειμώνα, πιθανώς κάτω από τα 100 δολάρια/MWh την άνοιξη, πριν ανακάμψουν το επόμενο καλοκαίρι καθώς οι έμποροι σπεύδουν να αναπληρώσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

Το γεγονός ότι η Ρωσία έχει ήδη μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά περίπου 80% έχει αναμφισβήτητα αποδυναμώσει την ικανότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν να προκαλέσει ακόμη περισσότερες εκπλήξεις στην αγορά, εκτιμούν ορισμένοι έμποροι και αναλυτές.

Συγκεκριμένα, αφού η Ρωσία ανακοίνωσε τη μακροπρόθεσμη διακοπή λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία αυτόν τον μήνα, οι τιμές αρχικά εκτινάχθηκαν στα ύψη, αλλά εγκατέλειψαν όλα αυτά τα κέρδη μέσα σε δύο ημέρες.

Γεμίζουν οι αποθήκες, αλλά φοβίζει η αστάθεια

Οι ευρωπαϊκοί στόχοι αποθήκευσης φυσικού αερίου, που ενθαρρύνουν τους εμπόρους να αγοράζουν αποθέματα πριν από το χειμώνα, είναι πλέον πολύ μπροστά από το χρονοδιάγραμμα και έχουν φτάσει στο 84% της χωρητικότητας. Ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για το εάν η ήπειρος θα έχει επαρκείς προμήθειες αυτόν τον χειμώνα, η όρεξη για αγορά έχει κάπως μειωθεί, αναφέρεται επίσης στο δημοσίευμα.

Ωστόσο, η πτώση της τιμής μπορεί να μην διαρκέσει πολύ, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου εξακολουθεί να είναι ασταθής. Αυξήθηκε περίπου 25% την Τετάρτη και την Πέμπτη, καταδεικνύοντας πώς η αγορά παραμένει οριακά ισορροπημένη.

Αν και οι τιμές έχουν πέσει πάνω από 100 ευρώ από την καλοκαιρινή κορύφωση, οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κόστος εκατοντάδων δισεκατομμυρίων για να αποζημιώσουν εν μέρει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για το πλήρες μέγεθος της αύξησης.

Ένας πολύ κρύος χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο - στην Ευρώπη, την Ασία ή και τα δύο - πιθανότατα θα αύξανε τον ανταγωνισμό για θαλάσσιες αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου του καυσίμου στη θέρμανση, που θα μπορούσε να ωθήσει ξανά τις τιμές προς τα πάνω.

Οι έμποροι φυσικού αερίου θα παρακολουθούν επίσης στενά την εποχή των τυφώνων στις ΗΠΑ, η οποία παραδοσιακά αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.

Οι ΗΠΑ έχουν γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στην Ευρώπη, επομένως οι ζημιές από καταιγίδες σε τερματικούς σταθμούς εξαγωγής θα μπορούσαν να αυξήσουν δραματικά την τιμή πέρα ​​από τον Ατλαντικό.

Η.. παγίδα των μέτρων στήριξης

Τίθεται ακόμα ένα ερώτημα που είναι επίσης ανησυχητικό. Ενώ οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να απομονώσουν τα νοικοκυριά από τον πλήρη αντίκτυπο της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου χαιρετίστηκαν ευρέως, υπάρχουν ανησυχίες ότι αποδυναμώνουν το κίνητρο για τους ανθρώπους να εξοικονομούν ενέργεια στο σπίτι.

Οι προβλέψεις της Goldman Sachs για υψηλότερες τιμές το επόμενο έτος εξαρτώνται εν μέρει από την υψηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση λόγω της κρατικής παρέμβασης για σπίτια και επιχειρήσεις.

Η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να αναπληρώσει τις αποθήκες μετά τον χειμώνα, πιθανώς χωρίς ρωσικές εξαγωγές, σε αντίθεση με τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους.

Το σχέδιο της ΕΕ να μειώσει τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά μέσο όρο κατά περίπου 15% αυτό το χειμώνα αντιμετωπίζει ήδη προκλήσεις.

Ο Tom Marzec-Manser της εταιρείας συμβούλων ενέργειας ICIS είπε ότι η Ευρώπη μείωσε την κατανάλωση κατά 138 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα το καλοκαίρι, ή περίπου 16%, αλλά η εξοικονόμηση θα πρέπει να αυξηθεί στα 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα το χειμώνα, όταν η ζήτηση υπερδιπλασιάζεται .

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.