ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ήπιες διακυμάνσεις για πετρέλαιο και αέριο, αλλά ανησυχία για Fed

13:49 - 20 Σεπ 2022 | Εμπορεύματα
Ήπιες διακυμάνσεις για πετρέλαιο και αέριο, αλλά ανησυχία για Fed
Ελαφρά ανοδικά κινούνται την Τρίτη (20/9) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συνεχίζουν να παράγουν λιγότερο από τις ποσοστώσεις τους, αλλά οδεύουν προς μηνιαία πτώση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, ενόψει της αναμενόμενης περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, η οποία μπορεί να περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση καυσίμων.

Ως ένδειξη υποκείμενης περιορισμένης προσφοράς, ένα έγγραφο του ΟΠΕΚ+ έδειξε ότι ο οργανισμός υπολείπεται του στόχου παραγωγής του κατά 3,583 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Αύγουστο, περίπου, δηλαδή, 3,5% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου.

Εν τω μεταξύ, το αδιέξοδο για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν συνεχίζει επίσης να εμποδίζει τις εξαγωγές της χώρας να επιστρέψουν πλήρως στην αγορά.

Ωστόσο, τόσο το μπρεντ όσο και το WTI οδεύουν προς τις χειρότερες τριμηνιαίες ποσοστιαίες μειώσεις από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού.

Το δολάριο παρέμεινε σταθερό κοντά σε υψηλό δύο δεκαετιών έναντι των μεγάλων ομολόγων του την Τρίτη, καθιστώντας το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, εν μέσω μιας σειράς συνεδριάσεων κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο αυτή την εβδομάδα.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την Τετάρτη είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 75 μονάδες βάσης για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Ενώ άλλες μεγάλες οικονομίες συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική τους, η Κίνα, ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, άφησε την Τρίτη αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού, καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει υποστηρίζοντας την υποτονική οικονομική της ανάπτυξη έναντι του εξασθενημένου γουάν.

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια την Πέμπτη, εξετάζοντας τη μεγαλύτερη αύξησή τους τα τελευταία 33 χρόνια.

Οι φόβοι για επιθετική σύσφιξη της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες για μια «ταχεία αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας» και να πιέζουν τις τιμές του αργού, εξηγεί ο Εντουαρντ Μογιά, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ εκτιμάται ότι αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά περίπου δύο εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Επίσης, τα ταξίδια με οχήματα στις ΗΠΑ τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 3,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας πτώση για δεύτερο μήνα.

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ θα πουλήσει έως και 10 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά του αποθέματα (Strategic Petroleum Reserve) για παράδοση τον Νοέμβριο, επεκτείνοντας το χρονοδιάγραμμα ενός σχεδίου πώλησης 180 εκατομμυρίων βαρελιών από το απόθεμα για να μειώσει τις τιμές των καυσίμων.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται οριακά 0,01% στα 85,41 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,17% στα 92,16 δολάρια το βαρέλι.

Περαιτέρω αποκλιμάκωση για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,994% στα 180,450 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,09% στα 1.676,60 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι πέφτει οριακά 0,11% στα 19,337 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός καταγράφει απώλειες 0,38% στα 3,499 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,19% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0003 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,04% στο 1,1434 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,17% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8749 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.