ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φυσικό αέριο: Τα σημεία- κλειδιά ενόψει χειμώνα στην Ευρώπη

13:06 - 28 Σεπ 2022 | Εμπορεύματα
Φυσικό αέριο: Τα σημεία- κλειδιά ενόψει χειμώνα στην Ευρώπη
Ο χειμώνας πλησιάζει και η Ευρώπη… πονοκεφαλιάζει λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, με τις προοπτικές να μην είναι αισιόδοξες. Οι Δρ. Jack Sharples and Dr. Anouk Honoré του Oxford Institute for Energy Studies μίλησαν στη Jefferies για τους παράγοντες που θα καθορίσουν την προσφορά και τη ζήτηση στη Γηραιά Ήπειρο.

Σε κίνδυνο η περαιτέρω προμήθεια από τη Ρωσία

Όπως επισημαίνει ο Δρ Sharples η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία κινδυνεύει και άλλο, αφού θεωρεί ότι η οδός εξαγωγής φυσικού αερίου που έχει απομείνει, δηλαδή το σύστημα αγωγών που διασχίζει την Ουκρανία, κινδυνεύει επίσης να κλείσει τους επόμενους μήνες

Ωστόσο, οι εξαγωγές μέσω Turkstream είναι απίθανο να σταματήσουν καθώς οι χώρες υποδοχής (Ουγγαρία, Σερβία, Τουρκία) θεωρούνται πιο φιλικές από τη Ρωσία.

Το LNG η σωτήρια λύση προς το παρόν

Η Βορειοδυτική Ευρώπη σημείωσε αύξηση στις εισαγωγές LNG από το 4ο τρίμηνο του 2021, ιδίως στη Γαλλία, το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες. Σε αυτήν την περιοχή υπάρχει κάποια συμφόρηση, η οποία αναμένεται να μειωθεί καθώς στο δίκτυο θα προστεθούν το 2023  και οι Ολλανδία και Γερμανία). Η Ευρώπη ωφελείται προς το παρόν φέτος από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν Ασιάτες αγοραστές, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η αγορά θα παραμείνει έτσι στο μέλλον, ειδικά εάν η Ασία περάσει χειμώνα πιο κρύο από τον μέσο όρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τρέχουσας ζήτησης, το ΟΙΕS εκτιμά ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί επιπλέον 30-45 bcm για να ισορροπήσει την αγορά του χρόνου.

Η αγορά θα παραμείνει σφιχτή, έως ότου το Κατάρ μπει στο παιχνίδι

Ο χειμώνας 2022-23 δεν θα είναι το τελευταίο εμπόδιο για την Ευρώπη. Το OIES αναμένει ότι η αγορά φυσικού αερίου θα παραμείνει σφιχτή μέχρι το 2026, όταν το Qatar NFE και άλλα μεγάλα έργα LNG αναμένεται να αμβλύνουν σταδιακά την ανισορροπία.

Βραχυπρόθεσμα, καθώς οι περιορισμοί της Κίνας για τον Covid αίρονται και η ζήτηση επανέρχεται, η αγορά θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο σφιχτή.

Η ζήτηση έχει ήδη μειωθεί κατά 10% ετησίως, αλλά μειώνεται με πολύ διαφορετικές ταχύτητες

Η Δρ Honoré εκτιμά ότι η ζήτηση από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχει ήδη μειωθεί κατά 40-50 bcm (10%), αλλά εντοπίζει μεγάλες διαφορές από τη μια ευρωπαϊκή χώρα στην άλλη, ανάλογα με τα επίπεδα κρατικής στήριξης.

Monthlygasdemand

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης παρατηρήθηκε στον βιομηχανικό τομέα, ενώ η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε σταθερή, υποδηλώνοντας ότι έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση μέσω και της εναλλαγής από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο.

Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, η ζήτηση αυξάνεται σε ετήσια βάση λόγω της χαμηλής πυρηνικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής.

Η ζήτηση θέρμανσης (κυρίως για τα νοικοκυριά) μειώθηκε το 2022, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στις ηπιότερες θερμοκρασίες. Η Δρ Honoré επεσήμανε πως η ζήτηση παρέμεινε ανθεκτική κατά τη διάρκεια του κρύου περασμένου Δεκεμβρίου, παρά τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου.

Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν περαιτέρω τη ζήτηση

Η ζήτηση για θέρμανση, κυρίως από τα νοικοκυριά, θα είναι το «κλειδί» αυτόν τον χειμώνα. Οι θερμοκρασίες και το επίπεδο της κρατικής υποστήριξης θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο.

gaddemand

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας, όπως επισημαίνει η Δρ Honoré, είναι ότι θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερη αλλαγή από φυσικό αέριο σε άνθρακα, ειδικά αν ληφθεί υπόψη το υψηλό επίπεδο αποθεμάτων άνθρακα.

Διαφορές στις τιμές

Η τιμή του φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου (NBP) είναι μέχρι στιγμής σαφώς χαμηλότερη έναντι του TTF το μεγαλύτερο μέρος του 2022 και αυτό οφείλεται στο υψηλό επίπεδο αποστολών φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας αποθήκευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, η NBP θα μπορούσε να μεταβεί σε premium του TTF κατά τη διάρκεια του χειμώνα προκειμένου να προσελκύσει ροές φυσικού αερίου από την Ευρώπη.

Η πρόσφατη δυναμική των τιμών θα μπορούσε να αλλάξει εάν οι ασιατικές χώρες αντιμετωπίσουν έναν ψυχρότερο από το συνηθισμένο χειμώνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.