ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tagesspiegel: Ο Nord Stream 1 μπορεί να αχρηστευτεί για πάντα

16:01 - 28 Σεπ 2022 | Εμπορεύματα
Tagesspiegel: Ο Nord Stream 1 μπορεί να αχρηστευτεί για πάντα
Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας φοβούνται ότι ο Nord Stream 1 θα καταστεί άχρηστος για πάντα μετά τις μεγάλες διαρροές τόσο από τον συγκεκριμένο αγωγό, όσο και από το Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Εάν οι διαρροές στις δύο γραμμές του Nord Stream 1 δεν επιδιορθωθούν γρήγορα, μεγάλοι όγκοι αλμυρού νερού θα ρέουν στους αγωγούς και θα προκαλέσουν διάβρωση, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη τις εν λόγω πηγές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποσχεθεί «μια ισχυρή και ενωμένη απάντηση» στη «δολιοφθορά».

Η ΕΕ θεωρεί ότι οι διαρροές από δύο υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Ρωσίας-Γερμανίας αυτή την εβδομάδα «δεν είναι τυχαία», κάνοντας λόγο για ενδείξεις ότι ήταν «σκόπιμη πράξη», δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι εντελώς απαράδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή και ενωμένη απάντηση», προειδοποίησε σε δήλωσή του.

Ο Μπορέλ ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τις διαρροές από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, λέγοντας: «Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης πράξης».

Οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 βρέθηκαν στο επίκεντρο γεωπολιτικών εντάσεων τους τελευταίους μήνες καθώς η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη ως, όπως εικάζεται, αντίποινα κατά των δυτικών κυρώσεων μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ενώ οι αγωγοί δεν λειτουργούν επί του παρόντος, και οι δύο εξακολουθούν να περιέχουν αέριο.

Σύμφωνα με τις Αρχές της Δανίας, οι διαρροές θα συνεχιστούν μέχρι να εξαντληθεί το αέριο στους αγωγούς, κάτι που θα διαρκέσει «τουλάχιστον μία εβδομάδα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.