ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΠΕΚ+: Συμφωνία για μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια/ημέρα

16:41 - 05 Οκτ 2022 | Εμπορεύματα
ΟΠΕΚ+: Συμφωνία για μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια/ημέρα
Οι βασικοί υπουργοί του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ανέφεραν τρεις πηγές του οργανισμού στο Reuters.

Η εν λόγω περικοπή είναι σαφώς ανώτερη από το 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα που είχε αναφερθεί το προηγούμενο διάστημα.

Με αυτό τον τρόπο, τα μέλη του ΟΠΕΚ+ όχι μόνο υιοθέτησαν την πρόταση της Μόσχας για τη μείωση της παραγωγής, ώστε να κρατηθούν ψηλά οι τιμές, αλλά την ενίσχυσε κιόλας, καθώς η Ρωσία είχε εισηγηθεί τη μείωση κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, ενώ η απόφαση που ελήφθη είναι για τα διπλάσια.

Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ πιέζουν τις χώρες του ΟΠΕΚ+ να μην προχωρήσουν σε ενδεχόμενη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου, όπως δήλωσε στο Reuters μία πηγή που έχει λάβει σχετική ενημέρωση. Η Ουάσιγκτον παροτρύνει τις χώρες του ΟΠΕΚ+ να διατηρήσουν σταθερή την παραγωγή τους, τονίζοντας ότι τα βασικά οικονομικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν μία μείωση της παραγωγής, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η αντίδραση στις αγορές μετά τη γνωστοποίηση της συμφωνίας είναι ήπιας μορφής, καθώς το αμερικανικό αργό τύπου WTI ενισχύεται κατά 0,66% στα 87,09 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ κινείται υψηλότερα κατά 0,78% στα 92,52 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο του έτους, πάνω από τα 130 δολάρια το βαρέλι, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά είχαν υποχωρήσει σε λίγο πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι τον περασμένο μήνα.

Οι φόβοι για παγκόσμια οικονομική ύφεση και η ανθεκτικότητα της ρωσικής προσφοράς πετρελαίου είναι μερικοί από τους λόγους πίσω από την υποχώρηση των τιμών.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:54 - 05 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.