ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

UBS: Το μπρεντ θα ξεπεράσει τα $100/βαρέλι τα επόμενα τρίμηνα

13:13 - 07 Οκτ 2022 | Εμπορεύματα
UBS: Το μπρεντ θα ξεπεράσει τα $100/βαρέλι τα επόμενα τρίμηνα
Οι τιμές του αργού πετρελαίου συνέχισαν την ανάκαμψή τους μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή του κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Νοέμβριο, αλλά η UBS προβλέπει ότι θα φτάσουν ακόμα ψηλότερα.

Το μπρεντ έχει τώρα αυξηθεί περίπου 7,5% αυτή την εβδομάδα και περίπου 13% από το πρόσφατο χαμηλό του στις 26 Σεπτεμβρίου. Η ανάκαμψη οφείλεται στις πληροφορίες ότι ο ΟΠΕΚ+ επρόκειτο να μειώσει σημαντικά την παραγωγή του, τη συνεχιζόμενη έντονη πτώση των αποθεμάτων αργού και διυλισμένων προϊόντων στις ΗΠΑ και το γενικότερο θετικό κλίμα κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Παρά το πρόσφατο ράλι, εξακολουθούμε να πιστεύουμε, επισημαίνει η UBS, ότι απαιτούνται υψηλότερες τιμές για να επιβραδυνθεί η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου εν μέσω περιορισμένης αύξησης της προσφοράς.

Η UBS σημειώνει ότι ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ+, όπως η Ρωσία ήδη παράγουν κάτω από το νέο, χαμηλότερο επίπεδο παραγωγής, συνεπώς η πραγματική μείωση των βαρελιών είναι μικρότερη, αλλά ακόμα σημαντική. Σύμφωνα με τον Σαουδάραβα υπουργό Ενέργειας, πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμαν, η πραγματική περικοπή είναι περίπου 1–1,1mbpd.

Ακόμα, τα νέα επίπεδα ανώτατου ορίου παραγωγής ισχύουν έως το τέλος του 2023 και, ενώ οι υπουργικές συνεδριάσεις προγραμματίζονται πλέον να πραγματοποιούνται μόνο κάθε έξι μήνες, ο Οργανισμός μπορεί να συγκαλέσει μια έκτακτη συνεδρίαση εάν οι συνθήκες της αγοράς τη δικαιολογούν.

Κατά την άποψη της UBS, η ομάδα πιθανότατα θα καθυστερήσεις να αναπροσαρμόσει την πολιτική της, αυξάνοντας, για παράδειγμα, την παραγωγή σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού από την Ρωσία.

Εν μέσω χαμηλότερης παραγωγής αργού από τον ΟΠΕΚ+ και με τη ζήτηση πετρελαίου να επωφελείται από τη μετάβαση από το – ακριβό πια - φυσικό αέριο σε πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυτό το χειμώνα, είναι πιθανό το τέλος των αποδεσμεύσεων στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ, ενώ και η ευρωπαϊκή απαγόρευση σε υδάτινες εισαγωγές ρωσικού αργού τίθεται σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.

Συνεπώς, αναμένεται περαιτέρω σύσφιξη της αγοράς πετρελαίου, με τα αποθέματα πετρελαίου να συνεχίζουν να μειώνονται και η UBS αναμένει μόνο μέτρια ανάπτυξη του σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ.

Έτσι, καταλήγει, συνεχίζουμε να διατηρούμε θετικές προοπτικές για τις τιμές του πετρελαίου και αναμένουμε το μπρεντ να κινηθεί πάνω από το όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι τα επόμενα τρίμηνα.

Στο πλαίσιο αυτό, η UBS διατηρεί την πιο προτιμώμενη στάση για τις παγκόσμιες ενεργειακές μετοχές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.