ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστροφή στις απώλειες για το πετρέλαιο ελέω Κίνας και ΗΠΑ

13:59 - 10 Οκτ 2022 | Εμπορεύματα
Επιστροφή στις απώλειες για το πετρέλαιο ελέω Κίνας και ΗΠΑ
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα (10/10), τερματίζοντας πέντε συνεχόμενες ημέρες κερδών, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, γεγονός που αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση και πτώση της παγκόσμιας ζήτησης καυσίμων.

Η δραστηριότητα των υπηρεσιών στην Κίνα τον Σεπτέμβριο συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες, καθώς οι περιορισμοί του COVID-19 έπληξαν τη ζήτηση και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, του δεύτερου μεγαλύτερου καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσθέτει στις αυξανόμενες ανησυχίες για μια πιθανή παγκόσμια ύφεση που προκλήθηκε από πολλές κεντρικές τράπεζες που αύξησαν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού.

«Το πετρέλαιο... χτυπιέται με το τριπλό πλήγμα της οικονομικής αδυναμίας της Κίνας, της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ και της παρέμβασης του SPR της κυβέρνησης Μπάιντεν», ανέφερε σε σημείωμα ο Stephen Innes, διευθύνων σύμβουλος της SPI Asset Management.

Ο Innes αναφέρθηκε στην πιθανότητα πρόσθετων εκλύσεων από τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα ως απάντηση στην απόφαση την περασμένη εβδομάδα του ΟΠΕΚ+ να μειώσει τον στόχο παραγωγής του κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια. την μέρα.

Το μπρεντ και το αμερικανικό αργό σημείωσαν τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία ποσοστιαία κέρδη τους από τον Μάρτιο μετά την ανακοίνωση της μείωσης.

Οι περικοπές του ΟΠΕΚ+, οι οποίες έρχονται πριν το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο, θα συμπιέσουν την προσφορά σε μια ήδη στενή αγορά. Οι κυρώσεις της ΕΕ στο ρωσικό αργό και πετρελαϊκά προϊόντα θα τεθούν σε ισχύ τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο, αντίστοιχα.

«Προφανώς υπάρχει ακόμα άφθονη αβεβαιότητα στην αγορά, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο εξελίσσεται η ρωσική προσφορά πετρελαίου λόγω της απαγόρευσης από την ΕΕ και του πλαφόν στις τιμές της G7, καθώς και των προοπτικών ζήτησης δεδομένης της επιδεινούμενης μακροοικονομικής εικόνας», εξηγούν αναλυτές της ING.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,43% στα 92,24 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,58% στα 97,36 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί και το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,032% στα 154,595 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 1,43% στα 1.684,75 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι κάνει «βουτιά» 2,21% στα 19,808 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ανεβαίνει 1,32% στα 3,4313 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,50% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,9693 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,29% στο 1,1052 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,19% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8769 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.