ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθεροποιητικά οι τιμές του πετρελαίου- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο Κύριο

15:03 - 02 Νοε 2022 | Εμπορεύματα
Σταθεροποιητικά οι τιμές του πετρελαίου- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο
Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη (2/11) ενόψει της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, με τις τιμές να συγκρατούνται από την πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και τις επικείμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις στα ρωσικά βαρέλια.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 6,5 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 28 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Την ίδια ώρα, τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 2,6 εκατομμύρια βαρέλια, περισσότερο από το αναμενόμενο.

Η πολιτική της Κίνας για μηδενικό COVID-19 υπήρξε βασικός παράγοντας για τη διατήρηση της τιμής του πετρελαίου, καθώς τα επαναλαμβανόμενα lockdown επιβράδυναν την ανάπτυξη και μείωσαν τη ζήτηση πετρελαίου στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Ένα μη επαληθευμένο σημείωμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι η κινεζική κυβέρνηση επρόκειτο να εξετάσει τρόπους χαλάρωσης των κανόνων για τον COVID-19 από τον ερχόμενο Μάρτιο, ενισχύοντας πιθανώς τη ζήτηση στον Νο.2 χρήστη πετρελαίου στον κόσμο.

Εν τω μεταξύ, το δολάριο υποχώρησε από τα υψηλά της Τρίτης, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μέσα στην ημέρα, με πολλούς να ελπίζουν σε σημάδια επιβράδυνσης στις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων, καθώς τώρα θεωρείται δεδομένη η γενναία αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Ένα ασθενέστερο δολάριο κάνει το πετρέλαιο φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Η πιθανή αναστάτωση στον εφοδιασμό λόγω του εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο που πρόκειται να ξεκινήσει στις 5 Δεκεμβρίου μπορεί επίσης να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα. Την απαγόρευση στο πλαίσιο των κυρώσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα ακολουθήσει η διακοπή των εισαγωγών προϊόντων πετρελαίου τον Φεβρουάριο.

«Παρά την επιβράδυνση των οικονομιών και τα προβλήματα στην Κίνα λόγω COVID-19, οι πιθανότητες είναι ότι η έλλειψη προσφοράς θα έχει το πάνω χέρι σε σχέση με τις ανησυχίες για τη ζήτηση βραχυπρόθεσμα. Επομένως, αναμένετε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κλείσουν φέτος σε τριψήφιο νούμερο», επεσήμανε ο αναλυτής της PVM Στίβεν Μπρένοκ.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,08% στα 88,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,11% στα 94,75 δολάρια το βαρέλι.

Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 6,934% στα 124,250 ευρώ η μεγαβατώρα.

Πάντως, η Goldman Sachs εκτιμά ότι τους επόμενους μήνες οι τιμές του φυσικού αερίου θα παρουσιάσουν πτώση κατά 30%, καθώς τα κράτη φαίνεται πως έχουν αποκτήσει προσωρινά ένα μικρό προβάδισμα όσον αφορά στα ζητήματα εφοδιασμού, έχοντας και σύμμαχο τον καλό ακόμα καιρό.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,54% στα 1.658,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,57% στα 19,788 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,23% στα 3,4817 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,26% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,99 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,17% στο 1,1504 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,13% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8606 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.