ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πλαφόν της G7 στο ρωσικό πετρέλαιο ρίχνει τις τιμές

15:10 - 23 Νοε 2022 | Εμπορεύματα
Το πλαφόν της G7 στο ρωσικό πετρέλαιο ρίχνει τις τιμές
Πτωτικά άνω του 2% κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη (23/11), καθώς η G7 εξετάζει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου πάνω από το σημείο που διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή το αργό.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ, κατέγραφαν άνοδο άνω του ενός δολαρίου το βαρέλι νωρίτερα στη συνεδρίαση, αλλά η εικόνα άλλαξε «μετά τις αναφορές ότι το πλαφόν της G7 στο ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να είναι πάνω από το επίπεδο που διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Τζιοβάνι Σταούνοβο, αναλυτής εμπορευμάτων της UBS.

Οι χώρες της G7 εξετάζουν ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό θαλάσσιο πετρέλαιο στο εύρος των 65-70 δολάρια/βαρέλι, σύμφωνα με όσα είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, το αργό πετρέλαιο των Ουραλίων που παραδίδεται στη βορειοδυτική Ευρώπη διαπραγματεύεται περίπου 64 δολάρια/βαρέλι, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε την Τρίτη ότι το πλαφόν τιμών πιθανότατα θα αναπροσαρμόζεται μερικές φορές το χρόνο.

Τα νέα προστέθηκαν στις ανησυχίες της ζήτησης σχετικά με τον κορυφαίο εισαγωγέα αργού πετρελαίου, την Κίνα, η οποία αντιμετωπίζει αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, με τη Σαγκάη να αυστηροποιεί τους κανόνες αργά την Τρίτη.

Πίεση στις τιμές ασκεί και η οικονομική προοπτική του ΟΟΣΑ που βλέπει επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το επόμενο έτος.

«Στα θετικά, ο ΟΟΣΑ δεν προβλέπει παγκόσμια ύφεση και ίσως αυτό βοήθησε να ενισχυθούν περαιτέρω οι τιμές του πετρελαίου και οι μετοχές», δήλωσε ο αναλυτής Ταμας Βάργκα της PVM Oil Associates.

Η αγορά αναμένει επίσης μέσα στην ημέρα τα πρακτικά από τη συνεδρίαση πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Νοέμβριο για ενδείξεις σχετικά με πιθανή οικονομική συρρίκνωση και περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, συμπλήρωσε.

Η πτώση της τιμής περιορίστηκε από την πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, τα οποία μειώθηκαν κατά περίπου 4,8 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 18 Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 2% στα 79,33 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 2,33% στα 86,31 δολάρια το βαρέλι.

Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 3,261% στα 123,540 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,05% στα 1.738,95 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,16% στα 21,293 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,17% στα 3,6205 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,17% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0321 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,43% στο 1,1934 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,20% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,865 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.