ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς εβδομαδιαία κέρδη άνω του 7% το πετρέλαιο-Υποχωρεί το αέριο Κύριο

15:14 - 13 Ιαν 2023 | Εμπορεύματα
Προς εβδομαδιαία κέρδη άνω του 7% το πετρέλαιο-Υποχωρεί το αέριο
Ήπια ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή (13/1), οδεύοντας γενικότερα προς εβδομαδιαία κέρδη άνω του 7%, λόγω ισχυρών ενδείξεων αύξησης της ζήτησης στην κορυφαία εισαγωγέα πετρελαίου, Κίνα και προσδοκιών για λιγότερο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, το μπρεντ έχει σημειώσει άλμα 7,6% και το WTI καταγράφει άνοδο 7%, ανακτώντας τις περισσότερες απώλειες της περασμένης εβδομάδας.

Οι αναλυτές είπαν ότι οι πρόσφατες αγορές αργού από την Κίνα και η άνοδος της οδικής κυκλοφορίας τροφοδότησαν την εμπιστοσύνη για ανάκαμψη της ζήτησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μετά το άνοιγμα των συνόρων της και τη χαλάρωση των περιορισμών για τον COVID-19 μετά τις διαδηλώσεις πέρυσι.

Σε ένα άλλο ενθαρρυντικό σημάδι, οι αναλυτές της ANZ ανέφεραν ότι ο δείκτης συμφόρησης που καλύπτει τις 15 κινεζικές πόλεις με τον μεγαλύτερο αριθμό ταξινομήσεων οχημάτων είχε αυξηθεί κατά 31% σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα.

«Τα κέρδη καταγράφονται καθώς οι έμποροι προσβλέπουν σε περαιτέρω πτώση της ρωσικής προσφοράς και ομαλοποίηση της ζήτησης καυσίμων στην Κίνα», δήλωσε ο αναλυτής πετρελαίου της PVM, Στίβεν Μπρένοκ.

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν επίσης από τη διολίσθηση του δολαρίου σε χαμηλό σχεδόν εννέα μηνών, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μειώθηκε για πρώτη φορά σε 2,5 χρόνια, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα επιβραδύνει τον ρυθμό της αύξησης των επιτοκίων.

Ένα ασθενέστερο δολάριο τείνει να τονώνει τη ζήτηση για πετρέλαιο, καθώς καθιστά το εμπόρευμα φθηνότερο για τους αγοραστές που κατέχουν άλλα νομίσματα.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,74% στα 78,97 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,65% στα 84,58 δολάρια το βαρέλι.

Κάτω από 65 δολάρια/μεγαβατώρα το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 3,007% στα 64,800 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού σταθεροποιούνται πάνω από το βασικό επίπεδο των 1.900 δολαρίων η ουγγιά, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Απριλίου, μετά την αιφνιδιαστική πτώση των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ. Το πολύτιμο μέταλλο έχει σημειώσει άνοδο 2,1% μέχρι στιγμής μέσα στην εβδομάδα, οδεύοντας προς τέταρτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο.

Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν έως και 1,3% την Πέμπτη για να ξεπεράσουν το όριο των 1.900 δολαρίων ανά ουγγιά για πρώτη φορά από τις αρχές Μαΐου 2021.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο χρυσός ενισχύεται 0,23% στα 1.903,35 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,70% στα 23,835 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,66% στα 4,1675 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,36% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0808 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,18% στο 1,2178 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,10% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8877 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.