ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΕΑ: Η ζήτηση πετρελαίου θα εκτοξευτεί το 2023-«Οδηγός» η Κίνα

13:23 - 18 Ιαν 2023 | Εμπορεύματα
ΙΕΑ: Η ζήτηση πετρελαίου θα εκτοξευτεί το 2023-«Οδηγός» η Κίνα
Εκτίναξη αναμένεται να καταγραφεί στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, καθώς η Κίνα χαλαρώνει τους περιορισμούς για την Covid-19, σημειώνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Σύμφωνα με την πρώτη μηνιαία έκθεση του Οργανισμού για το νέο έτος, η ζήτηση για αργό πετρέλαιο θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για να φθάσει στο ιστορικό υψηλό των 101,7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

Η έκθεση αναφέρει ότι «δύο μπαλαντέρ κυριαρχούν στις προοπτικές της αγοράς πετρελαίου για το 2023: η Ρωσία και η Κίνα».

Μάλιστα, ο οργανισμός υποστηρίζει ότι μια τέτοια ισχυρή ζήτηση θα σφίξει «τις ισορροπίες καθώς η ρωσική προσφορά επιβραδύνεται υπό τον πλήρη αντίκτυπο των κυρώσεων».

Από την Κίνα το ήμισυ της αύξησης της κατανάλωσης πετρελαίου

Ο ΙΕΑ είπε ότι σχεδόν το ήμισυ της προβλεπόμενης αύξησης της κατανάλωσης πετρελαίου φέτος θα προέλθει από την Κίνα, παρόλο που «το σχήμα και η ταχύτητα» της επαναλειτουργίας της χώρας παραμένουν αβέβαια.

Η χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό τον Νοέμβριο, ακολουθούμενη από την ξαφνική απόφαση του Πεκίνου να εγκαταλείψει την πολιτική «μηδενικής ανοχής» στις αρχές Δεκεμβρίου, έχει ήδη ενισχύσει την κινεζική κατανάλωση, ανέφερε ο IEA.

Η ζήτηση πετρελαίου στη χώρα τον Νοέμβριο αυξήθηκε κατά 470.000 βαρέλια τη μέρα σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία του IEA.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.