ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Σκαρφαλώνει» με αμερικανική ώθηση το πετρέλαιο-Κάτω από €55/MWh το αέριο

15:02 - 27 Ιαν 2023 | Εμπορεύματα
«Σκαρφαλώνει» με αμερικανική ώθηση το πετρέλαιο-Κάτω από €55/MWh το αέριο
Ενισχύονται για δεύτερη συνεδρίαση την Παρασκευή (27/1), καταγράφοντας άνοδο άνω του 1,5%, οι τιμές του πετρελαίου, ενισχυμένες από την ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, τα ισχυρά μεσαία περιθώρια διύλισης αποστάγματος και τις ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ ενισχύθηκαν περισσότερο από 1% την Πέμπτη και οδεύουν προς την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών.

Οι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ συναντώνται την επόμενη εβδομάδα για να επανεξετάσουν τα επίπεδα παραγωγής αργού, με πηγές από τον όμιλο παραγωγών πετρελαίου να μην αναμένουν καμία αλλαγή στην τρέχουσα πολιτική παραγωγής.

Η επόμενη απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια θα ληφθεί στη συνεδρίαση της 31ης Ιανουαρίου και της 1ης Φεβρουαρίου, ενώ μέσω πτώσης του πληθωρισμού και των στοιχείων που δείχνουν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο - 2,9% - το τέταρτο τρίμηνο.

«Η θετική παρτίδα δεδομένων οδήγησε σε άνοδο στις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Στίβεν Μπρένοκ.

Τα κέρδη του αμερικανικού αργού περιορίζονται από τη δημιουργία αποθεμάτων 4,2 εκατομμυρίων βαρελιών στο Cushing, τον κόμβο τιμολόγησης για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου της NYMEX, αυτή την εβδομάδα.

Από τις 5 Φεβρουαρίου τίθεται σε ισχύ και η ευρωπαϊκή απαγόρευση των ρωσικών διυλισμένων προϊόντων.

Στην Κίνα, τα κρούσματα COVID-19 που καταλήγουν σε πολύ σοβαρή νόσηση μειώθηκαν κατά 72% από την κορύφωση στις αρχές του μήνα, ενώ οι ημερήσιοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία έχουν μειωθεί κατά 79% από την κορύφωσή τους, υποδηλώνοντας ομαλοποίηση της κινεζικής οικονομίας και ενισχύοντας τις προσδοκίες ανάκαμψης της ζήτησης πετρελαίου.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,53% στα 82,25 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,52% στα 88,80 δολάρια το βαρέλι.

Συνεχίζεται η… κατηφόρα του φυσικού αερίου

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται για άλλη μια μέρα τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,314% στα 54.095 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί ελαφρά, καθώς τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ θεωρήθηκαν ως… τροφή για τη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά η προσοχή ενόψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό και τη συνεδρίαση πολιτικής της Fed την επόμενη εβδομάδα περιορίζουν τις απώλειες.

Το πολύτιμο μέταλλο υποχωρεί οριακά 0,01% στα 1.929,17 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,74% στα 23,843 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,07% στα 4,2705 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,08% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,088 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,28% στο 1,237 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,25% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8795 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.