ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υποχωρεί για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

15:15 - 15 Φεβ 2023 | Εμπορεύματα
Υποχωρεί για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο
Πτωτικά για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη (15/2), καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν και οι προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων πυροδότησαν ανησυχία για τη ζήτηση καυσίμων και τις οικονομικές προοπτικές.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά περισσότερο από τα προβλεπόμενα 10,5 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου εν όψει των επίσημων στοιχείων της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών μέσα στην ημέρα.

«Με απλά λόγια, οι ΗΠΑ κολυμπούν στο πετρέλαιο», δήλωσε ο Στίβεν Μπρένοκ του χρηματιστή πετρελαίου PVM.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και οι παρατηρήσεις από αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας που έχουν εκληφθεί ως ενδείξεις ότι τα επιτόκια θα ανεβαίνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, βαρύνουν επίσης την αγορά.

Αξιωματούχοι της Federal Reserve δήλωσαν την Τρίτη ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα χρειαστεί να διατηρήσει σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων για να νικήσει τον πληθωρισμό και επεσήμαναν ότι οι πιέσεις τιμών που προκαλούνται από μια «καυτή» αγορά εργασίας θα μπορούσαν να ωθήσουν το κόστος δανεισμού υψηλότερα από το αναμενόμενο.

Επίσης, πτωτική πίεση στο αργό ασκεί η ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πουλήσουν 26 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας, τα οποία βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου τεσσάρων δεκαετιών.

Κάποια στήριξη έδωσε η έκθεση του ΟΠΕΚ, στην οποία ο όμιλος παραγωγών πετρελαίου αύξησε την πρόβλεψή του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου και περιόρισε τις προοπτικές προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ, υποδεικνύοντας μια πιο σφιχτή αγορά το 2023.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, στην έκθεσή του την Τετάρτη, ενίσχυσε επίσης τις προβλέψεις του για τη ζήτηση για το 2023.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,71% στα 78,49 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,54% στα 85,12 δολάρια το βαρέλι.

Ενισχύεται το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 3,071% στα 53,995 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,98% στα 1.847,05 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,65% στα 21,51 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,19% στα 4,0275 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,18% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0716 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,85% στο 1,2066 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,73% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8882 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:20 - 15 Φεβ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.