ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαλκός: Οι αναλυτές «βλέπουν» σημαντική ευκαιρία για επενδύσεις Κύριο

21:14 - 05 Μαρ 2023 | Εμπορεύματα
Χαλκός: Οι αναλυτές «βλέπουν» σημαντική ευκαιρία για επενδύσεις
Να επενδύσουν σε χαλκό όταν θα έχουν την ευκαιρία, παροτρύνουν οι αναλυτές τους επενδυτές, καθώς οι μειωμένες τιμές μπορούν να αποτελέσουν σημαντική ευκαιρία.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο CNBC, ο CEO της CelsiusPro, Τζόναθαν Μπάρατ, υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας για το 2023 και το 2024, όταν οι τιμές του χαλκού μειώνονται, πρόκειται για μία εξαιρετική ευκαιρία για επενδύσεις. Η προσφορά του μετάλλου αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένη, ενώ η ζήτηση ιδιαίτερα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι αυξημένη. Ο χαλκός είναι ένα από τα σημαντικότερα μεταλλεύματα όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση».

Αναφορικά με τον σίδηρο, ο Μπάρατ προβλέπει πως η τιμή του μετάλλου ενδέχεται να κυμανθεί μεταξύ των $110-$115/τόνο, 9% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, δεδομένων των αποφάσεων των ρυθμιστικών αρχών της Κίνας.

«Αυτή τη στιγμή αναμένουμε τις αποφάσεις των κινεζικών αρχών όσον αφορά τις τιμές, αφού το Πεκίνο δε θέλει να πλημμυρίσει τα λιμάνια με σιδηρομεταλλεύματα», σημείωσε ο αναλυτής, προσθέτοντας πως «τα αποθέματα του σιδήρου ενδέχεται να καταγράψουν μείωση από τα 160 εκατομμύρια τόνους στα 120 εκατομμύρια».

Ο ρόλος του ατσαλιού και του λιθίου

Οι μειωμένες τιμές ανεπεξέργαστου ατσαλιού θα μπορούσαν, επίσης, να περιορίσουν τις τιμές σιδήρου. Σύμφωνα με τον Βιβέκ Νταρ, επικεφαλής του τομέα Mining and Energy Commodities Research της Commonwealth Bank of Australia, «η παραγωγή ατσαλιού αποτελεί τον πιο καθοριστικό παράγοντα της ζήτησης για σίδηρο και κωκ (οπτάνθρακα). Η παγκόσμια παραγωγή ανεπεξέργαστου ατσαλιού κατέγραψε πτώση σε ετήσια βάση, δεδομένης της μειωμένης παραγωγής των μεγαλύτερων παραγωγών ατσαλιού του κόσμου».

Τέλος, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές επηρεάζουν και τις τιμές του λιθίου, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων. Ο Μπάρατ εκτιμά πως η τιμή του ορυκτού θα αυξηθεί σημαντικά: «Η Κίνα έχει επικαιροποιήσει τους περιβαλλοντικούς της κανόνες όσον αφορά την εξόρυξη λιθίου, κάτι το οποίο ενδέχεται να περιορίσει την παγκόσμια προσφορά του ορυκτού κατά 10%».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.