ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς εβδομαδιαίες απώλειες άνω του 5% το πετρέλαιο-«Σκαρφαλώνει» το αέριο Κύριο

15:18 - 10 Μαρ 2023 | Εμπορεύματα
Προς εβδομαδιαίες απώλειες άνω του 5% το πετρέλαιο-«Σκαρφαλώνει» το αέριο
Πτωτικά για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή (10/3), με τον «μαύρο χρυσό» να οδεύει προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλειά του σε πέντε εβδομάδες λόγω των ανησυχιών για την προοπτική απότομων αυξήσεων των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες που θα πλήξουν τη ζήτηση καυσίμων.

Οι προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και στην Ευρώπη έχουν θολώσει τις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης και οδήγησαν τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ σε πτώση άνω του 5% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, τη χειρότερη πτώση τους από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Η ενίσχυση του δολαρίου κάνει επίσης το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε για υψηλότερες και δυνητικά ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων, λέγοντας ότι η Fed έκανε λάθος θεωρώντας αρχικά ότι ο πληθωρισμός ήταν «παροδικός».

Τα ευρύτερα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ αργότερα την Παρασκευή εμφανίζονται ως ένα κρίσιμο βαρόμετρο για την υγεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, που θεωρείται περιορισμένο, και ως δείκτης για την κατεύθυνση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, οι μισθοδοσίες των μη γεωργικών υπηρεσιών πιθανότατα αυξήθηκαν κατά 205.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα.

Από την πλευρά της προσφοράς, οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται να προέτρεψαν ιδιωτικά ορισμένους εμπόρους βασικών εμπορευμάτων να αποβάλουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την αποστολή ρωσικού αερίου με πλαφόν σε μια προσπάθεια να στηρίξουν την προσφορά, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να εισρεύσει περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο στην αγορά.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις περικοπές των εξαγωγών από τη Ρωσία, η οποία αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο.

Το Reuters αυτή την εβδομάδα ανέφερε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου και τη διέλευση από τα δυτικά λιμάνια της τον Μάρτιο κατά 10% σε καθημερινή βάση από τον Φεβρουάριο.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,83% στα 75,09 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,72% στα 80,99 δολάρια το βαρέλι.

«Άλμα» για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ισχυρά ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 8,374% στα 47,250 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,26% στα 1.839,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,13% στα 20,192 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,22% στα 3,9893 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,05% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0585 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,45% στο 1,1978 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,39% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8836 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.