ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υποχωρούν υπό τους φόβους ζήτησης και…Fed πετρέλαιο και φυσικό αέριο

15:08 - 22 Μαρ 2023 | Εμπορεύματα
Υποχωρούν υπό τους φόβους ζήτησης και…Fed πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Πτωτικά κινούνται την Τετάρτη (22/3) οι τιμές του πετρελαίου, έπειτα από νέες ενδείξεις ασθενούς ζήτησης και καθώς η αγορά αναμένει μια κρίσιμη απόφαση για τα επιτόκια από την Federal Reserve.

Η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης είναι μια… βελτίωση από την απότομη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης που αναμενόταν πριν από την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή, που προκλήθηκε από την κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών.

«Θα ήταν μεγάλο σοκ αν η Fed επέστρεφε σε μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων τώρα, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα συνέβησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες», δήλωσε ο Κρεγκ Έρλαμ, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA.

Τα στοιχεία από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου την Τρίτη έθεσαν υπό αμφισβήτηση τη ζήτηση, αφού έδειξαν απροσδόκητη άνοδο των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν πηγές, αψηφώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για πτώση.

Στην πτώση των τιμών συνεισφέρει και η απροσδόκητη άνοδος του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Φεβρουάριο, αυξάνοντας τους φόβους για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων μια ημέρα πριν η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοινώσει την τελευταία της απόφαση για τα επιτόκια.

Οι τιμές του μπρεντ έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021 την περασμένη εβδομάδα, λόγω της ανησυχίας ότι η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση και να μειώσει τη ζήτηση καυσίμων.

Η έκτακτη διάσωση της Credit Suisse το Σαββατοκύριακο βοήθησε στην αναζωογόνηση των τιμών του πετρελαίου.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,59% στα 69,28 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,42% στα 75 δολάρια το βαρέλι.

Πέφτει και το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 3,962% στα 40,720 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,25% στα 1.945,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,41% στα 22,523 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,23% στα 4,0433 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,28% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0798 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,50% στο 1,2275 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,19% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8796 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.