ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη υπό την…ανασφάλεια της προσφοράς για το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το αέριο

14:19 - 30 Μαρ 2023 | Εμπορεύματα
Κέρδη υπό την…ανασφάλεια της προσφοράς για το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το αέριο
Ανοδικά κινούνται την Πέμπτη (30/3) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς μια αιφνιδιαστική πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και η διακοπή των εξαγωγών από την περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν αντιστάθμισαν μια μικρότερη από την αναμενόμενη περικοπή στις ρωσικές προμήθειες.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν απροσδόκητα την εβδομάδα έως τις 24 Μαρτίου σε χαμηλό δύο ετών, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών.

Η πτώση των αποθεμάτων αργού κατά 7,5 εκατομμύρια βαρέλια έρχεται σε αντίθεση με τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο κατά 100.000 βαρέλια.

Περαιτέρω υποστήριξη ήρθε καθώς οι εξαγωγές από τη βόρεια περιοχή του Ιράκ παραμένουν σε αναστολή.

Οι παραγωγοί έκλεισαν ή μείωσαν την παραγωγή σε πολλά κοιτάσματα πετρελαίου στην ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ μετά τη διακοπή του βόρειου αγωγού εξαγωγών, με περισσότερες διακοπές να αναμένονται, όπως προκύπτει από δηλώσεις της εταιρείας.

«Οι αλλαγές στην εσωτερική πολιτική του Ιράκ μπορεί να οδηγήσουν σε μια σταθερή πολιτική διευθέτηση πολύ σύντομα», επεσήμανε, πάντως, η Citi, εκτιμώντας ότι οι ροές του αγωγού θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά περίπου 200.000 βαρέλια την ημέρα (bpd).

Αυτοί οι παράγοντες αντιστάθμισαν το πτωτικό κλίμα μετά από μια χαμηλότερη από την αναμενόμενη μείωση της ρωσικής παραγωγής αργού πετρελαίου τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Μαρτίου.

Η μείωση της παραγωγής ήταν κατά 300.000 bpd σε σύγκριση με περικοπές κατά 500.000 bpd στις οποίες είχε σκοπό να προχωρήσει η Ρωσία, ή περίπου 5% της ρωσικής παραγωγής, ανέφεραν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν τα δεδομένα.

Οι αγορές θα παρακολουθούν τις δαπάνες των ΗΠΑ και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που αναμένεται την Παρασκευή, καθώς και τον αντίκτυπο που θα προκύψει στην αξία του αμερικανικού δολαρίου.

«Αν και πιστεύουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να παραμείνουν ασταθείς στο εγγύς μέλλον, εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι οι αυξανόμενες εισαγωγές αργού στην Κίνα και η μείωση της ρωσικής παραγωγής θα αυξήσουν τις τιμές τα επόμενα τρίμηνα», ανέφερε η UBS σε σημείωμα την Πέμπτη.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανό αργό ενισχύεται 0,95% στα 73,66 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,82% στα 78,23 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη και για το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,663% στα 43,515 ευρώ η μεγαβατώρα.

Κέρδη καταγράφει και ο χρυσός, υποβοηθούμενος από το χαμηλότερο δολάριο, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τα οικονομικά στοιχεία για να προβλέψουν την πορεία ανόδου των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ και τα εβδομαδιαία αρχικά στοιχεία αποζημιώσεων ανεργίας αναμένονται εντός της ημέρας. Τα βασικά δεδομένα για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (PCE) των ΗΠΑ αναμένεται να δημοσιευτούν την Παρασκευή.

«Οι προοπτικές για τις τιμές του χρυσού παραμένουν εποικοδομητικές για επιστροφή στα πρόσφατα υψηλά, καθώς η Fed είναι απίθανο να αυξήσει τα επιτόκια πολύ υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα», δήλωσε ο Μάικλ Χιούσον, επικεφαλής αναλυτής αγοράς της CMC Markets.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,17% στα 1.987,75 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,88% στα 23,907 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,87% στα 4,1218 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,30% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0876 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,15% στο 1,233 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,18% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8821 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.