ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ΟΠΕΚ+… τάραξε τις αγορές πετρελαίου, αλλά για πόσο;

21:33 - 09 Απρ 2023 | Εμπορεύματα
Ο ΟΠΕΚ+… τάραξε τις αγορές πετρελαίου, αλλά για πόσο;
Η αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ + αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και ώθησε τις τιμές του αργού στη μεγαλύτερη αύξησή τους σε ετήσια βάση. Τώρα που η… σκόνη έχει αρχίσει να κατακάθεται, ένα είναι το μεγάλο ερώτημα: θα συνεχιστεί αυτό το ράλι τιμών ή θα εξαφανιστεί;

Οι τράπεζες, από την Goldman Sachs έως την RBC Capital, αύξησαν τις προβλέψεις τους για την τιμή του πετρελαίου αμέσως μετά τη μείωση του ΟΠΕΚ+. Ωστόσο, πολλοί έμποροι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μια δυσμενής οικονομική προοπτική θα εμποδίσει τις ενέργειες του ομίλου να ωθήσουν τις τιμές υψηλότερα. Οι δείκτες ζήτησης αρχίζουν επίσης να δείχνουν προειδοποιητικά σημάδια.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, αυτό θα μπορούσε να καταλήξει να είναι το απόλυτο «τεστ» για το τι έχει μεγαλύτερη σημασία για την αγορά: οι πιο περιορισμένες προμήθειες ή η αδύναμη εικόνα της ζήτησης. Αυτό πιθανότατα θα φέρει περισσότερη αβεβαιότητα σχετικά με την κατεύθυνση των τιμών, μια περίπλοκη εξέλιξη για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και τους κεντρικούς τραπεζίτες του κόσμου στη συνεχιζόμενη μάχη τους ενάντια στον πληθωρισμό.

«Είναι μια πολύ δύσκολη αγορά για συναλλαγές αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Livia Gallarati, ανώτερη αναλύτρια στην Energy Aspects. «Εάν είσαι έμπορος, βρίσκεσαι ανάμεσα σε αυτό που συμβαίνει σε μακροοικονομικό επίπεδο και σε αυτό που συμβαίνει ουσιαστικά. Είναι δύο διαφορετικές κατευθύνσεις».

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: μια σημαντική μετατόπιση του ελέγχου της αγοράς στα χέρια της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της έχει πλέον παγιωθεί, με τεράστιες επιπτώσεις στη γεωπολιτική και την παγκόσμια οικονομία.

Οι επενδυτές συνέχισαν να ανταμείβουν τα γεωτρύπανα των ΗΠΑ για την πειθαρχία στην παραγωγή, καθιστώντας απίθανο οι εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου να αναλάβουν ξανά το είδος της ανατρεπτικής αύξησης παραγωγής που συνέβαλε στη διατήρηση του ενεργειακού πληθωρισμού… ήμερου την περασμένη δεκαετία. Αυτό αφήνει την αγορά πετρελαίου έρμαιο στις… ορέξεις του ΟΠΕΚ+ σε μια εποχή που ορισμένοι ειδικοί έχουν προβλέψει ότι η ζήτηση οδεύει σε επίπεδα-ρεκόρ.

«Οι αιφνιδιαστικές περικοπές του ΟΠΕΚ έχουν ήδη πυροδοτήσει φόβους για αναζωπύρωση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Ryan Fitzmaurice, χρηματιστής εμπορευμάτων στη Marex Group. «Αυτές οι ανανεωμένες ανησυχίες για τον πληθωρισμό αναμένεται να ενταθούν τους επόμενους μήνες», είπε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτά θα παρακολουθούν οι έμποροι στην αγορά πετρελαίου:

Καλοκαιρινή ζήτηση

Η χρονική στιγμή της απόφασης του ΟΠΕΚ είναι ιδιαίτερη. Οι περικοπές παραγωγής δεν ισχύουν πριν από τον Μάιο και πολλές από τις επιπτώσεις είναι πιθανό να γίνουν αισθητές το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αυτή είναι μια εποχή που η ζήτηση πετρελαίου συνήθως φτάνει στο εποχιακό αποκορύφωμά της, εν μέρει λόγω της «γεμάτης» καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης στις ΗΠΑ. Είναι επίσης το σημείο όπου το οικονομικό άνοιγμα της Κίνας αναμένεται να αρχίσει να κινείται σε πλήρη ταχύτητα, υποστηρίζοντας περαιτέρω τη ζήτηση.

Συνήθως, ο ΟΠΕΚ θα ήθελε να επωφεληθεί από αυτή την «έκρηξη» κατανάλωσης πουλώντας στην αγορά όσο το δυνατόν περισσότερο. Αντίθετα, η περικοπή σημαίνει ότι το καρτέλ κάνει ένα βήμα πίσω. Αυτό πυροδοτεί τη συζήτηση για το εάν η κίνηση θα καταλήξει να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι καθώς αυξάνεται η ζήτηση ή εάν, αντίθετα, το καρτέλ και οι σύμμαχοί του προετοιμάζονται για ένα καλοκαίρι χλιαρής κατανάλωσης που χαρακτηρίζεται από ύφεση.

«Ενώ οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ λογικά δείχνουν άνοδο των τιμών, εγείρουν επίσης ανησυχίες για τις προοπτικές ζήτησης», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING. «Αν ο ΟΠΕΚ+ ήταν σίγουρος για μια ισχυρή προοπτική ζήτησης φέτος, θα ένιωθαν πραγματικά την ανάγκη να μειώσουν την προσφορά;», διερωτήθηκε.

Οι κινήσεις στις παγκόσμιες αγορές καυσίμων υπογραμμίζουν τον σκεπτικισμό της ζήτησης. Ενώ οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν, οι κινήσεις για τα διυλισμένα προϊόντα ήταν λιγότερο έντονες, συρρικνώνοντας τα περιθώρια κέρδους για τα διυλιστήρια σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Στην Ασία, οι τιμές του ντίζελ, ενός βασικού προϊόντος διύλισης, σηματοδοτούν αυξημένες ανησυχίες για επιβράδυνση καθώς οι χρονοδιαγράμματα συρρικνώνονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο.

Αυξημένα αποθέματα

Ενώ τα αποθέματα στις ΗΠΑ μειώνονται, τα παγκόσμια αποθέματα εξακολουθούν να είναι υψηλά.

Το πρώτο τρίμηνο, τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου που διατηρούνται στις χώρες του ΟΟΣΑ παρέμειναν περίπου 8% πάνω από τα επίπεδα του περασμένου έτους, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ. Αυτό είναι ένα αρκετά μεγάλο buffer και ένα σημάδι της αδυναμίας στην κατανάλωση που μαστίζει την αγορά τους τελευταίους μήνες.

Ρωσικές ροές

Οι «ταύροι» του πετρελαίου περίμεναν μάταια να εμφανιστεί η μείωση της ρωσικής παραγωγής που είχε υποσχεθεί για τον Μάρτιο. Το Κρεμλίνο είπε ότι θα μειώσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο ως αντίποινα για τις απαγορεύσεις εισαγωγών και τα πλαφόν τιμών που επιβλήθηκαν από «μη φιλικές χώρες». Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα σημάδι για πραγματική μείωση της ρωσικής παραγωγής, σύμφωνα με το μοναδικό μέτρο που έχει σημασία για τις παγκόσμιες αγορές αργού: τον αριθμό των βαρελιών που φεύγουν από τη χώρα.

Οι αποστολές αργού από τα λιμάνια της Ρωσίας σημείωσαν νέο υψηλό την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, ξεπερνώντας τα τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Αυτό είναι 45% υψηλότερο από τον μέσο όρο που παρατηρήθηκε τις οκτώ εβδομάδες πριν από την εισβολή των στρατευμάτων της Μόσχας στην Ουκρανία και ενισχύθηκε από την εκτροπή από τον Ιανουάριο περίπου 500.000 βαρελιών την ημέρα που παραδίδονταν μέσω αγωγών απευθείας στην Πολωνία και τη Γερμανία.

Η πειθαρχία παραγωγής σχιστόλιθου

Πριν από λίγο καιρό υπήρχαν δύο σημαντικοί παίκτες στους οποίους στράφηκαν οι έμποροι πετρελαίου για κατευθύνσεις όσον αφορά τις προμήθειες: ο ΟΠΕΚ και η βιομηχανία σχιστόλιθου των ΗΠΑ.

Εκείνη την εποχή, ο ΟΠΕΚ και ο σχιστόλιθος έδιναν μάχη για το μερίδιο αγοράς. Ήταν μια κόντρα που βοήθησε να κρατηθούν οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου –και ο πληθωρισμός που προκλήθηκε από την ενέργεια– σε διαχειρίσιμα επίπεδα για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας.

Στη συνέχεια, η πανδημία χτύπησε και μαζί της μια πτώση της τιμής του πετρελαίου που «έπνιξε» τη βιομηχανία σχιστόλιθου. Τα τελευταία τρία χρόνια, ακόμη και όταν η αγορά ανέκαμψε και οι ταμειακές ροές εκτινάχθηκαν, οι εταιρείες έδωσαν προτεραιότητα στα μερίσματα και τις εξαγορές μετοχών έναντι των νέων γεωτρήσεων. Αποδείχθηκε μια επικερδής στρατηγική. Από τον Μάρτιο του 2020, ο δείκτης S&P 500 Energy Sector Index έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 200%, ξεπερνώντας το κέρδος σχεδόν 60% του S&P 500.

Τώρα, καθώς οι εκκλήσεις για μέγιστη παραγωγή σχιστόλιθου πληθαίνουν, ο ΟΠΕΚ έχει έναν λιγότερο παράγοντα να λάβει υπόψη όταν λαμβάνει αποφάσεις για την προσφορά.

Αυτό είναι ένα οδυνηρό σημείο για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έσπευσε να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο της απόφασης του καρτέλ και των συμμάχων του να μειώσουν την παραγωγή κατά περισσότερα από ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα. Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε μετά την αρχική μείωση της παραγωγής πέρυσι ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» για τη Σαουδική Αραβία, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε κάποια κίνηση.

Καμπύλη Μελλοντικής Εκπλήρωσης

Η συζήτηση για πετρέλαιο στα 100 δολάρια είναι ιδιαίτερα έντονη από τα τέλη του περασμένου έτους, αλλά ακόμα δεν δείχνει να βγαίνει. Πρώτον, ορισμένοι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι οι τιμές θα έφταναν αυτό το όριο το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Η άποψη… μετακινήθηκε για το δεύτερο εξάμηνο του έτους και τώρα ακόμη και μερικοί από τους μεγαλύτερους «ταύρους» δεν περιμένουν ότι ο… μαγικός αριθμός θα μπει στο παιχνίδι μέχρι 2024.

Η καμπύλη συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου αντανακλά αυτές τις προσδοκίες. Οι τιμές για συμβόλαια που συνδέονται με παραδόσεις έως και τον Δεκέμβριο του 2024 και του 2025 έχουν αυξηθεί, ακόμη και αν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον επόμενο μήνα έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν.

«Η μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ + σίγουρα αυξάνει την πιθανότητα των 100 δολαρίων το βαρέλι φέτος, αν και αυτό δεν είναι βέβαιο», δήλωσε ο Harry Altham, αναλυτής της χρηματιστηριακής StoneX. «Η αδυναμία από την πλευρά της ζήτησης που απορρέει από τον προβληματισμό για την ανάπτυξη παίζει σαφώς πιο σημαντικό ρόλο», συμπλήρωσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.