ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθεροποιούνται οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου- Αντικρουόμενες τάσεις

14:24 - 15 Μαϊ 2023 | Εμπορεύματα
Σταθεροποιούνται οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου- Αντικρουόμενες τάσεις
Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα (15/5), καθώς το ανοδικό κλίμα για σύσφιξη των προμηθειών από τις περικοπές του ΟΠΕΚ + και η μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ ανταγωνίζονται τις ανησυχίες για τη ζήτηση καυσίμων στους κορυφαίους καταναλωτές πετρελαίου παγκοσμίως, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Την περασμένη εβδομάδα, τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ υποχώρησαν για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, καταγράφοντας το μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίας πτώσης από τον Σεπτέμβριο του 2022, λόγω ανησυχιών ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να εισέλθουν σε ύφεση εν μέσω κινδύνου ιστορικής χρεοκοπίας στις αρχές Ιουνίου.

Ωστόσο, οι παγκόσμιες προμήθειες αργού θα μπορούσαν να περιοριστούν στο δεύτερο εξάμηνο, καθώς ο ΟΠΕΚ+ προχωρά σε πρόσθετες περικοπές στην παραγωγή που μειώνουν τη διαθεσιμότητα αργού.

Ο όμιλος ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι ορισμένα μέλη θα μειώσουν περαιτέρω την παραγωγή κατά περίπου 1,16 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, ανεβάζοντας τον συνολικό όγκο των περικοπών στα 3,66 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Ωστόσο, το Ιράκ δεν αναμένει από τον ΟΠΕΚ+ να προβεί σε περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου στην επόμενη σύνοδό του στις 4 Ιουνίου, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του, Χαγιάν Αμπντελ Γκάνι.

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την επαναγορά πετρελαίου για το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου (SPR) μετά την ολοκλήρωση της πώλησης με εντολή του Κογκρέσου τον Ιούνιο, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ στους νομοθέτες την Πέμπτη.

Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες των χωρών της G7 θα μπορούσαν να ανακοινώσουν νέα μέτρα στις συνεδριάσεις τους στις 19-21 Μαΐου που στοχεύουν στην αποφυγή κυρώσεων που αφορούν τρίτες χώρες, δήλωσαν αξιωματούχοι με άμεση γνώση των συζητήσεων.

Η αυστηροποίηση των κυρώσεων θα επιδιώξει επίσης να υπονομεύσει τη μελλοντική παραγωγή ενέργειας της Ρωσίας και να περιορίσει το εμπόριο που υποστηρίζει τον ρωσικό στρατό, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,59% στα 70,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,51% στα 74,55 δολάρια το βαρέλι.

Μικρή πτώση για το φυσικό αέριο

Ελαφρά πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,327% στα 32,660 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται οριακά 0,01% στα 2.020,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,04% στα 24,163 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ανεβαίνει 0,86% στα 3,7603 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,27% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0877 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,42% στο 1,2509 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,13% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8695 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.