ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανακάμπτει με… αμερικανική αισιοδοξία το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο Κύριο

14:34 - 19 Μαϊ 2023 | Εμπορεύματα
Ανακάμπτει με… αμερικανική αισιοδοξία το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο
Κέρδη άνω του 1% καταγράφει την Παρασκευή (19/5) το πετρέλαιο, ανακάμπτοντας από απώλειες άνω του 1% την προηγούμενη ημέρα, καθώς οι επενδυτές λαμβάνουν αισιόδοξα μηνύματα όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ.

«Πιστεύω ότι οι αγορές αποτίμησαν τους κινδύνους μιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ, κάτι που μεταφράζεται σε ένα περιβάλλον πιο ριψοκίνδυνο και σε κάποια πτώση του αργού πετρελαίου μπρεντ από προηγούμενες συνθήκες υπερπώλησης», δήλωσε ο Γιεπ Γιουν Ρονγκ, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην IG.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι επανέλαβαν τον στόχο τους να επιτύχουν μια συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου ομοσπονδιακού χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, συμφωνώντας να συζητήσουν το συντομότερο την Κυριακή.

Το κλίμα παραμένει ανάμεικτο καθώς οι επενδυτές έχουν από την μία την αισιοδοξία για την αποφυγή αθέτησης του χρέους των ΗΠΑ, αλλά από την άλλη επεξεργάζονται και τα δεδομένα για τον πληθωρισμό που θα μπορούσαν να προμηνύουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες.

Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ δεν φαίνεται να μειώνεται αρκετά γρήγορα ώστε να επιτρέψει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να σταματήσει την εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων, σύμφωνα με δύο υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed.

Η πιθανότητα για πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων αυξάνει τις ανησυχίες για αδυναμία της ζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσαν αναλυτές από την Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας.

Οι αναλυτές είπαν, ωστόσο, ότι υπάρχει ανοδική τάση στις τιμές καθώς αναμένουν ότι η ζήτηση της Κίνας θα συνεχίσει να βελτιώνεται καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, κάτι που θα πρέπει να αντισταθμίσει την επιβράδυνση της ζήτησης του ΟΟΣΑ.

Η απόδοση των διυλιστηρίων πετρελαίου της Κίνας τον Απρίλιο αυξήθηκε 18,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με στοιχεία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Τα κινεζικά διυλιστήρια ανεβάζουν συνεχώς στροφές  για να καλύψουν την ανακάμπτουσα εγχώρια ζήτηση καυσίμων και να δημιουργήσουν αποθέματα ενόψει της καλοκαιρινής ταξιδιωτικής περιόδου.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,095 στα 72,64 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,09% στα 76,69 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη και για το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,578% στα 30,255 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,27% στα 1.965,05 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,39% στα 23,727 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,45% στα 3,7438 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,27% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0798 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,22% στο 1,2437 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8682 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.