ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ρωσία… καθησυχάζει το πετρέλαιο- «Βουτιά» για το φυσικό αέριο

14:14 - 25 Μαϊ 2023 | Εμπορεύματα
Η Ρωσία… καθησυχάζει το πετρέλαιο- «Βουτιά» για το φυσικό αέριο
Πτώση κοντά στο 2% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη (25/5), αφού ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ υποβάθμισε την προοπτική περαιτέρω περικοπών της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ στη συνάντηση των μελών του την επόμενη εβδομάδα.

«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν νέα βήματα, γιατί μόλις πριν από ένα μήνα λήφθηκαν ορισμένες αποφάσεις σχετικά με την εκούσια μείωση της παραγωγής πετρελαίου από ορισμένες χώρες...», είπε ο Νόβακ σύμφωνα με την εφημερίδα Izvestia.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση, οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίχθηκαν από μια προειδοποίηση του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ότι οι short-sellers που στοιχηματίζουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν θα πρέπει να προετοιμαστούν για δύσκολες ημέρες.

Ορισμένοι επενδυτές το θεώρησαν ως μήνυμα ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να εξετάσει περαιτέρω περικοπές της παραγωγής στη συνάντηση της 4ης Ιουνίου.

Η αβεβαιότητα για το χρέος των ΗΠΑ επηρεάζει επίσης τις τιμές. Ο πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακάρθι, δήλωσε σήμερα ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, αλλά αρκετά ζητήματα παραμένουν άλυτα στις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ, ενώ πλησιάζει η προθεσμία για την αύξηση του ορίου δανεισμού των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ή τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Οι διαπραγματευτές του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του κορυφαίου Ρεπουμπλικανού του Κογκρέσου Μακάρθι συνήλθαν εκ νέου την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο για να προσπαθήσουν να κλείσουν μια συμφωνία.

Εν τω μεταξύ, οι μειώσεις των τιμών περιορίζονται από μια απροσδόκητη, μαζική πτώση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ την εβδομάδα έως τις 19 Μαΐου που αναφέρθηκε από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 12,5 εκατομμύρια βαρέλια στα 455,2 εκατομμύρια βαρέλια, καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο κατά 800.000 βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 2,1 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα στα 216,3 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με τον EIA, ενώ τα αποθέματα αποστάγματος μειώθηκαν κατά 600.000 βαρέλια στα 105,7 εκατομμύρια βαρέλια.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 2,03% στα 72,83 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,84% στα 76,91 δολάρια το βαρέλι.

Στα 26 ευρώ η μεγαβατώρα φυσικού αερίου

Ισχυρά πτωτικά κινούνται για άλλη μια μέρα και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 6,352% στα 26,020 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,12% στα 1.962,35 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,58% στα 23,105 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,69% στα 3,5865 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,22% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0726 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,02% στο 1,2363 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,22% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8675 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.