ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα ανόδου το πετρέλαιο-Κατρακυλά το φυσικό αέριο Κύριο

14:24 - 26 Μαϊ 2023 | Εμπορεύματα
Προς δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα ανόδου το πετρέλαιο-Κατρακυλά το φυσικό αέριο
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή (26/5), καθώς η αγορά σταθμίζει αντικρουόμενα μηνύματα για την προσφορά από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία ενόψει της επόμενης συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+, το ισχυρότερο αμερικανικό δολάριο και τις ανησυχίες για ασθενέστερη από την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ υποχώρησαν περισσότερο από 2 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη, αφού ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ υποβάθμισε την προοπτική περαιτέρω περικοπών της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ στη συνάντησή του στη Βιέννη στις 4 Ιουνίου.

Και οι δύο τιμές εξακολουθούν να οδεύουν προς δεύτερη εβδομάδα κερδών ελαφρώς μικρότερα από 1%. Μια συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ, που φαίνεται στο προσκήνιο, πιθανότατα θα ενισχύσει τις τιμές του πετρελαίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι τιμές της ενέργειας πλησιάζουν «οικονομικά δικαιολογημένα» επίπεδα, υποδεικνύοντας επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει άμεση αλλαγή στην παραγωγική πολιτική του ομίλου.

Τα σχόλιά τους έρχονται σε αντίθεση με τα σχόλια αυτή την εβδομάδα από τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, τον de facto ηγέτη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), που προειδοποίησε τους short sellers να «προσέχουν».

Ορισμένοι επενδυτές το ερμήνευσαν ως σήμα ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να εξετάσει περαιτέρω περικοπές της παραγωγής.

Οι ανησυχίες για ασθενέστερη από την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο επηρέασαν επίσης τις προοπτικές των επενδυτών ενόψει της αναμενόμενης αύξησης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ειδικά από την Κίνα.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχήματα για πτώση των τιμών του πετρελαίου αυξάνονται.

Το δολάριο ενισχύθηκε αυτόν τον μήνα έναντι ενός καλαθιού σημαντικών νομισμάτων, καθιστώντας τα εμπορεύματα που εκφράζονται σε δολάρια, όπως το πετρέλαιο, πιο ακριβά για όσους κατέχουν άλλα νομίσματα.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,02% στα 72,57 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,71% στα 76,80 δολάρια το βαρέλι.

Συνεχίζεται η κατρακύλα του φυσικού αερίου

Αντίθετα, σημαντικά πτωτικά κινούνται για άλλη μια μέρα τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,660% στα 24,775 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,51% στα 1.953,55 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,67% στα 23,297 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 2,33% στα 3,6717 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,18% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0748 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,53% στο 1,2388 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,30% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8678 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.