ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικρή άνοδος υπό αντίθετους ανέμους για το πετρέλαιο-Πέφτει το αέριο

14:29 - 11 Ιουλ 2023 | Εμπορεύματα
Μικρή άνοδος υπό αντίθετους ανέμους για το πετρέλαιο-Πέφτει το αέριο
Ήπια ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη (11/7), καθώς οι έμποροι στάθμισαν τις περικοπές της προσφοράς από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο και τις ελπίδες για υψηλότερη ζήτηση στον αναπτυσσόμενο κόσμο το δεύτερο εξάμηνο του 2023 έναντι μιας υποτονικής παγκόσμιας οικονομικής προοπτικής.

Οι περικοπές προσφοράς από τους κορυφαίους εξαγωγείς της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας που ορίστηκαν για τον Αύγουστο βοήθησαν στην άνοδο των τιμών, οι οποίες υποστηρίχθηκαν επίσης καθώς το αμερικανικό δολάριο έπεσε σε χαμηλό δύο μηνών.

Οι αγορές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ την Τετάρτη για να δουν εάν οι πιέσεις στις τιμές συνεχίζουν να μετριάζονται, γεγονός που θα μπορούσε να δώσει ενδείξεις για τις προοπτικές των επιτοκίων.

Ενώ αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δήλωσαν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, οι αγορές είναι κάπως πιο ήρεμες από τις ενδείξεις ότι οι μήνες σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής πλησιάζουν στο τέλος τους.

«Παρ' όλα αυτά, η νευρικότητα δεν έχει περάσει εντελώς ακόμα. Το άγχος είναι ακόμα υπαρκτό ότι οι φόβοι ύφεσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση της ζήτησης πετρελαίου», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Tamas Varga.

Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) παραμένει σταθερός στην προσδοκία ότι η ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα και τις αναπτυσσόμενες χώρες, σε συνδυασμό με τις πρόσφατα ανακοινωθείσες περικοπές της προσφοράς, είναι πιθανό να διατηρήσει σφιχτή την αγορά το δεύτερο εξάμηνο του έτους παρά την υποτονική παγκόσμια οικονομία , είπε ο επικεφαλής της τη Δευτέρα.

Η απόφαση της Κίνας να ενισχύσει τη στήριξη στον τομέα των ακινήτων της ενίσχυσε την ελπίδα για άνοδο της ζήτησης εκεί, είπαν αναλυτές.

Επίσης, αρκετές πηγές είπαν στο Reuters ότι ο κορυφαίος αγοραστής, η Κίνα ζήτησε για άλλη μια φορά λιγότερη προμήθεια από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, τη Saudi Aramco.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,56% στα 73,40 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,48% στα 78,06 δολάρια το βαρέλι.

Πέφτει το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 3,100% στα 29,290 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,60% στα 1.942,60 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,18% στα 23,383 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,14% στα 3,7897 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1002 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,46% στο 1,2919 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,44% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8516 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.