ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: Εξαιρετικά τα οικονομικά αποτελέσματα για τον εκδοτικό όμιλο Axel Springer

14:16 - 06 Μαρ 2013 | Επιχειρήσεις
Ο όμιλος Axel Springer ανακοίνωσε αποτελέσματα καλύτερα του αναμενομένου για το 2012 και επικείμενη αναδιάρθρωση.

Ο εκδοτικός όμιλος Axel Springer ανακοίνωσε σήμερα ετήσια αποτελέσματα καλύτερα απ' ό,τι αναμενόταν, αλλά αναμένει μια μείωση του ακαθάριστου πλεονάσματος από τη φετινή εκμετάλλευση επειδή έκανε επενδύσεις στον ψηφιακό τομέα και επειδή θα είναι "σημαντικό" το κόστος της αναδιάρθρωσης στα έντυπά του.

Το καθαρό κέρδος του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού εκδοτικού ομίλου ανήλθε σε 275,8 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 4,7% μέσα σ' ένα έτος. Αλλά τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (Ebitda) αυξήθηκαν κατά 5,8% σε ένα χρόνο, φτάνοντας τα 628 εκατομμύρια ευρώ, και ο τζίρος του κατά 3,9%, στα 3,31 δισεκ. ευρώ.

Εξάλλου όλοι αυτοί οι αριθμοί είναι ελαφρώς μεγαλύτεροι από τις προσδοκίες των αναλυτών οι οποίοι είχαν ερωτηθεί από το πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Ο όμιλος πρότεινε ένα σταθερό μέρισμα για το 2012 στο 1,70 ευρώ. Σύμφωνα με τον Ματίας Ντέπφνερ, τον επικεφαλής του ομίλου Axel Springer, το 2012 χαρακτηρίσθηκε από μια "καμπή": για πρώτη φορά, οι πωλήσεις των ψηφιακών μμε του ομίλου υπερέβησαν αυτές των παραδοσιακών εντύπων του που κυκλοφορούν σε πανεθνική κλίμακα και ξεπέρασαν επίσης το συμβολικό όριο του ενός δισεκ. ευρώ, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Οι πωλήσεις των ψηφιακών μέσων ενημέρωσης του ομίλου ανήλθαν συνολικά σε 1,174 δισεκ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 22%, ενώ οι πωλήσεις των γερμανικών εφημερίδων του - όπως η λαϊκή εφημερίδα "Bild" ή η συντηρητική "Die Welt" -  υποχώρησαν κατά 3,3% στο 1,126 δισεκ. ευρώ, εξαιτίας της μείωσης των διαφημιστικών εσόδων.

Για τον όμιλο Axel Springer, το μέλλον βρίσκεται σαφώς στο Ίντερνετ: "Θέλουμε πράγματι να επιταχύνουμε την ψηφιακή μεταμόρφωση όλου του ομίλου, για να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη θέση μας στην εμπροσθοφυλακή" του τομέα, επέμεινε ο Ντέπφερ.

Εξαιτίας επενδύσεων που έχουν προβλεφθεί ακριβώς για να ενισχυθούν οι ψηφιακές δραστηριότητές του, αλλά επίσης εξαιτίας του "σημαντικού" κόστους της αναδιάρθρωσης που προβλέπεται στα έντυπά του, ο όμιλος προβλέπει για φέτος μια οπισθοχώρηση των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά λιγότερο από 10% σε σχέση με το 2012, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο όμιλος προβλέπει επίσης μια ελαφρά αύξηση του τζίρου του, "κατά λιγότερο από 5%", με την προϋπόθεση ότι η μείωση των δραστηριοτήτων του στον έντυπο Τύπο δεν επιταχυνθεί υπερβολικά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.