ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η επιχειρηματική «απόβαση» του Ιράν στην Ευρώπη

17:16 - 25 Ιαν 2016 | Επιχειρήσεις
Η επιχειρηματική «απόβαση» του Ιράν στην Ευρώπη
Την αγορά αεροπλάνων τύπου airbus καθώς και την αγορά γαλλικών αυτοκινήτων από την Ευρώπη αποφάσισε ο ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani, καθώς το Ιράν πλέον έχει απελευθερωθεί από τη διεθνή του απομόνωση με την άρση των κυρώσεων. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, πρώτος σταθμός της ευρωπαϊκής του περιοδείας ήταν η Ιταλία, όπου αναμένεται να συνάψει συμφωνία της τάξης των 17 δισ. ευρώ.

Παράλληλα αναμένεται η αγορά 114 γαλλικών airbus από τον Ιρανό Πρόεδρο με στόχο την αναβάθμιση του στόλου του Ιράν. Πιθανό είναι επίσης το ενδεχόμενο να κλείσει συμφωνίες με τις γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες Peugeot, Citroen και Renault.

Παράλληλα, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν προσπαθεί να επωφεληθεί από την πυρηνική συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις που υπεγράφη τον Ιούλιο, η οποία άνοιξε το δρόμο για την άρση των οικονομικών κυρώσεων που της είχαν επιβληθεί σε μια προσπάθεια του Ιράν να αναζωογονήσει την οικονομική ανάπτυξη και να διατηρήσει τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας.

Το ταξίδι του Rouhani αποτελεί το πρώτο του στην Ευρώπη μετά την εκλογή του το 2013 και στόχος του αποτελεί να βελτιώσει τις σχέσεις του Ιράν με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η επέκταση των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και των κρατών της ευρωπαϊκής ένωσης είναι από τους βασικούς στόχους της ιρανικής πολιτικής.

"Το Ιράν θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την αλλαγή του κλίματος απέναντί του με στόχο την ανάπτυξη της χώρας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας", σύμφωνα με τον Rouhani.

Μεταξύ των διαφόρων συμφωνιών αναμένεται να υπάρξει και deal ύψους 5 δισ. ευρώ με την ιταλική Saipem με στόχο την ανάπτυξη πετρελαϊκών αγωγών, σύμφωνα με την εφημερίδα La Republica. Ο πρόεδρος αναμένεται επίσης να οριστικοποιήσει τη συμφωνία χάλυβα στα 2 δισ. Στο πλαίσιο αυτό ο Rouhani την Τετάρτη ταξιδεύει για το Παρίσι προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Fransois Hollande.

Όσον αφορά την αγορά των 114 airbus, που θα περιλαμβάνουν κυρίως A320 και A380, το πρώτο αναμένεται να παραδοθεί στο Ιράν στις 21 Μαρτίου, σύμφωνα με το ιρανικό μέσο Mehr.

H Iran Khodro, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων της χώρας, κατέληξε σε συμφωνία με τις γαλλικές Peugeot-Citroen, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.