ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στο Ιράν

12:41 - 07 Φεβ 2016 | Επιχειρήσεις
Οι ελληνικές επιχειρήσεις που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στο Ιράν
Η άρση των δυτικών κυρώσεων και το άνοιγμα μιας αγοράς 80 εκατ. κατοίκων, διευρύνει τις ευκαιρίες της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, όπως αποδεικνύει το ζωηρό ενδιαφέρον 70 στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο ταξίδι του στο Ιράν.

Προοίμιο μιας νέας εποχής στις σχέσεις με τη μεσανατολική χώρα αποτελεί ήδη η συμφωνία που συνήψαν τα ΕΛ.ΠΕ με την ιρανική ΝΙΟC για την εισαγωγή αργού πετρελαίου, με το οποίο θα καλύπτουν περίπου το 30%-35% των συνολικών προμηθειών τους.

 

Σημαντική πτυχή της συμφωνίας, που, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράφεται επίσημα τη Δευτέρα, είναι η διευθέτηση του χρέους προς τη NIOC, ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ, από την προ-εμπάργκο εποχή.

 

Την ίδια στιγμή, ο διεθνής κολοσσός του ενεργειακού εμπορίου Vitol έχει ήδη ναυλώσει τρία πλοία για τη μεταφορά αργού πετρελαίου από το Ιράν, μεταξύ των οποίων και ένα σκάφος ελληνικής πλοιοκτησίας.

 

Ο κλάδος της ενέργειας ή της ναυτιλίας, που επωφελούνται άμεσα, δεν είναι οι μόνοι που μπορούν να κερδίσουν από τις επενδύσεις στο Ιράν το οποίο σχεδιάζει εκσυγχρονισμό των υποδομών του και των δικτύων, καθώς και κάλυψη του πληθυσμού με είδη πρώτης ανάγκης.

 

Στο «παιχνίδι» μπαίνουν κάθε λογής εταιρείες, κατασκευαστικές, αεροπορικές, φαρμακευτικές, τουριστικές, τεχνολογικές ακόμα και εταιρείες τροφίμων.

Ήδη στον χώρο του φαρμάκου, εταιρείες όπως η DEMO, η ELPEN και η ΒΙΑΝΕΞ έχουν κλείσει συμφωνίες για εξαγωγή φαρμάκων, με συμπαραγωγή των σκευασμάτων, σε μια αγορά περίπου 2 δισ. δολαρίων.

 

Οι απαρχαιωμένες υποδομές της χώρας σε αυτοκινητόδρομους, νοσοκομεία, κυβερνητικά κτίρια, σχολεία και κάθε λογής δημόσια έργα θα αποτελέσουν το επίκεντρο στελεχών εταιρειών όπως ο Μυτιληναίος, η ΜΕΤΚΑ, ο Ελλάκτωρ, η ΣΙΔΕΝΟΡ και τα Σωληνουργεία Κορίνθου.

 

Μολονότι η επίσκεψη θα έχει περισσότερο αναγνωριστικό χαρακτήρα, εντούτοις δίνει την ευκαιρία να διαμορφωθεί ευνοϊκό κλίμα το οποίο μπορεί να ανοίξει νέους επιχειρηματικούς δρόμους και να ευοδωθεί με μελλοντικές συνέργειες.

 

Πέρα από τα μεγάλα έργα, η ολοένα και αυξανόμενη μεσαία τάξη στο Ιράν αποτελεί πρόσφορο έδαφος για κάθε είδους εξαγωγές, τόσο τροφίμων όσο και υπηρεσιών .

Αναλυτικά οι εταιρείες της ελληνικής αποστολής στην Τεχεράνη:

 

Aegean Airlines


Alpha Grissin


ΔΕΠΑ


Ελλάκτωρ


Encode


Γαία Επιχειρείν


George Moundreas & Company


Aialma


ΕΛΠΕ


Ασπροφος


Intrakat


Prisma Domi


Intrasoft International


Mediterra Mastiha Shop


Metron Logistics


Medtainer


Όμιλος Μυτιληναίου


ΜΕΤΚΑ


Μ&Μ Gas


Nanophos


Norma Hellas


Τράπεζα Πειραιώς


Profile Software


Salfo & Associates


Seasoft


Singular Logic


PCS


ΤΕΡΝΑ


Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών


Uni Pharma


Βιοχάλκο


Σωληνουργεία Κορίνθου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.